Начало Забележителности Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“

Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“

от svilen
6326 преглеждания

От Гушовския манастир е останало и малко, и много. Малко е останало от зидовете на някогашната църква, тук-таме дребни фрагменти от някогашната живопис и купчини камъни от манастирските сгради. До наши дни обаче е съхранена историята, паметта и почитта към това място. Както и легендата за елена – „гушовец“ , предавана от поколение на поколение: Някога на храмовия празник на манастира сам е идвал на заколение елен с бяло петно на шията – „гушовец“. Хората го изчаквали да почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Една година еленът закъснял и не го изчакали да пие вода, веднага го заклали. Оттогава никога повече не се появил гушовец на празника. Според някои от разказвачите, когато еленът бил заклан, от гората прозвучал незнаен глас: „Това царство ще загине и турско царство ще дойде”.

Историците не могат да кажат с точност кога е построен манастирът, но се знае, че е опожарен по време на Чипровското въстание през 1688 г. Оттук оттеглилите се въстаници са дали последен отпор на преследващите ги орди.

Свети Архангел Михаил е покровител на град Чипровци. Манастирът, „Свети Рангел“, както го наричат много от местните хора, и днес е почитано място. Всяка година на 6-ти септември, датата на избухването на Чипровското въстание, тук се събират чипровчани и правят голяма народна трапеза и курбан. В последните години на този ден, горе в планината край останките от манастира, грейват и десетки чипровски килими – т.нар. инсталация Църква от прочутите по цял свят творения на местните майсторки.

Природата около манастира е величествена, а гледките – зареждащи с енергия. Местността почти винаги е огряна от слънце.

Снимки: https://www.facebook.com/gushovskimonastery/timeline

Подобни статии