Начало Забележителности Гушовският манастир и двойният празник на Чипровци

Гушовският манастир и двойният празник на Чипровци

от Mariana Gomileva
3296 преглеждания

Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ / снимка: Мариана Гомилева

Всяка година на 6-ти септември, датата на избухването на Чипровското въстание през 1688 г. и Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в Чипровци честват достолепно двойния празник. Според известията на тази дата, с превземането на Белградската крепост от австрийските войски, където се сражавали и военни отряди от Чипровци, е започнало Голямото Чипровско въстание от 1688 г.  Тя съвпада и с храмовия празник на разрушения в близост до Чипровци Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“. Затова местните почитат 6-ти септември, като се събират до останките на Гушовския манастир и правят курбан.

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Природата наоколо е величествена, а гледките – зареждащи с енергия. Местността почти винаги е огряна от слънце. От Гушовския манастир е останало и малко, и много. Могат да се видят зидовете на някогашната църква, няколко дребни фрагменти от живопис и купчини камъни от манастирските сгради.

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

До наши дни обаче е съхранена историята, паметта и почитта към това място. Както и легендата за елена – „гушовец“, предавана от поколение на поколение: Някога на храмовия празник на манастира сам е идвал на заколение елен с бяло петно на шията – „гушовец“. Хората го изчаквали да почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Една година еленът закъснял и не го изчакали да пие вода, веднага го заклали. В този момент от гората прозвучал незнаен глас: „Това царство ще загине и турско царство ще дойде”. От тогава не е идвал елен – Господ лишил човеците от божественото си покровителство заради техния грях. Но те съхранили упованието си в лечебната сила на божия дух. За да измолят прошка и закрила започнали да му принасят в жертва овен. Чак до наши дни. Всяка година най-старите от чипровските родове принасят в жертва овен и както традицията повелява, правят “курбан чорба” за целия град и неговите гости.

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Историците не могат да кажат с точност кога е построен манастирът, но се знае, че е опожарен по време на Чипровското въстание през 1688 г. Оттук оттеглилите се въстаници са дали последен отпор на преследващите ги орди. 

През 1815 г. в местността Андравица край Чипровци е намерен престолен кръст от сребро с позлата от Гушовския манастир, който представя Чипровската златарска школа в началото на XVII век.

Престолен кръст от Гушовския манастир / снимка: Искра Луканова

Кръстът е предаден от родолюбиви българи за съхранение в Националния археологически музей – София. (В Гушовския манастир е била резиденцията на викария на Софийския православен митрополит). В полетата между двете повърхности на кръста е гравиран следния надпис: „Помени ги раба Божиа Продана и чеда му и попа Стояна и овде.“ 

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Свети Архангел Михаил е покровител на град Чипровци. Манастирът, „Свети Рангел“, както го наричат много от местните хора, и днес е почитано място.

Честит празник!

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Гушовски манастир / снимка: Мариана Гомилева

Подобни статии