Начало Забележителности Грижа за птиците в Берковския балкан

Грижа за птиците в Берковския балкан

от Mariana Gomileva
1894 преглеждания

Новомонтирана хранилка за птици на екопътека „Хайдушки водопади“ / снимка: „Заедно за Берковица“

По протежението на Екопътека „Хайдушки водопади“ сред красивата природа на Берковския балкан вече има поставени 12 хранилки за птици. Те са заредени с храна за многообразието от птици в горите наоколо и ще допринесат за оцеляването им през идния зимен сезон. В следващите месеци ще бъдат поставени още такива хранилки на екопътеката и на други места в лесопарк „Калето“, намиращ се на метри от центъра на Берковица. Туристите в района скоро ще могат да разгледат и поредицата от дървени табелки с родолюбиви цитати в района.

Инициативата е част от кампанията на Сдружение „Заедно за Берковица“, която се грижи за поддържането на екопътеката и защитената местност „Хайдушки водопади“.

Монтиране на хранилка за птици на екопътека „Хайдушки водопади“ / снимка: „Заедно за Берковица“

Ето какво уточни председателят на Сдружението, Димитър Манов: „С идеята да бъде пълноценно прекарването сред природата на всеки, дошъл в този край, о облагородихме и беседката до Хайдушките водопади – импрегнирахме я, боядисахме я, поставихме голямо българско знаме и табела с цитат от Н. Вапцаров. Опазването на природата е задължение на всички. То изисква дела, а не думи. До края на седмицата ще изпратим запитване на общинските институции какви мерки са предприели или ще предприемат, относно нерегламентираните сметища, намиращи се в района. Към запитването ще прикачим снимков материал и GPS координати. До края на месец юни ще бъде заснето и рекламно туристическо видео за екопътека „Хайдушки водопади“. Имаме и още няколко идеи, свързани с облагородяването и популяризирането на тази природна забележителност.“

Беседката на екопътека „Хайдушки водопади“ / снимка: Димитър Манов

Това не е първата подобна инициатива за момчетата и момичетата от Сдружението. В града под Ком те са известни с десетките си мероприятия за опазване на местната природа и забележителности. Вече няколко години са отдадени на съхраняването и освежаването на екопътеката към Хайдушките водопади в Берковица, ежемесечно почистват лесопарк „Калето“ провеждат и различни инициативи свързани с връх Ком – разчистват и поставят маркировка на пътеките, водещи към него, подменят оставените от тях „Книга за спомени“ и трибагреник на самия връх. По този начин приключенците, достигнали върха, могат да изразят своите впечатления и да оставят поздрав към другите след тях. Книгата е изолирана и се намира в монтирана пощенска кутия, за да издържи максимално на тежките условия, а флагът е за да напомня на всеки, че трябва да се гордее и да пази красотите на България.

Книга на връх Ком / снимка: Димитър Манов

Освен с опазване на природата и поддържането на туристическите обекти в и около град Берковица, гражданската организация има зад гърба си и доста различни други инициативи, сред които: организиране на културни конкурси сред подрастващите в града, хуманитарни кампании в помощ на възрастните хора в селата около град Берковица, популяризиране на Берковица и Северозапада в интернет, чрез различни рекламни видеа и мултимедия и поддръжката на няколко страници за града и туристическите обекти.

Повече за тях и техните минали и бъдещи инициативи, може да научите на страницата им – https://zaberkovitsa.com

Източник: Димитър Манов – Сдружение „Заедно за Берковица“

Подобни статии