Начало Новини Гранични райони на България и Сърбия ще получават пари по европейска програма

Гранични райони на България и Сърбия ще получават пари по европейска програма

от svilen
1134 преглеждания

Туризъм, околна среда и младежки програми ще са приориетните области за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, съобщиха от Министерство на регионалното развитие (МРРБ) . На 30 юли Европейската комисия е одобрила програмата ИНТЕРРЕГ, която е по инструмент за предприсъединителна помощ за Сърбия и България. В момента Сърбия е със статут на кандидат-член на ЕС.

Общият бюджет на трансграничната програма е 34.1 млн. евро. За тях ще могат да кандидатстват юридически лица, чиято дейност не генерира печалба – общини, държавни структури, агенции, културни организации, образователни институции, природни паркове и др. Проектите трябва да бъдат от гранични райони на България и Сърбия – Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил, съответно – Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня.

От МРРБ посочват, че първата покана за набиране на проекти ще бъдат публикувана до средата на този август. Тя ще е по всички приоритетни оси на трансграничната програма – първата е „Устойчив туризъм“, втората е „Младежи“, а третата – „Околна среда“. Бюджетът за първата покана ще е 12.69 млн. евро.

Офисът по управление на програмата ще си остане в София, а в сръбския гр. Ниш ще има клон на секретариата. За България управляващ орган е МРРБ, а в Сърбия това е Офисът за европейска интеграция.

Подобни статии