Начало Икономика Граничният пункт между Салаш и Ново корито ще се забави

Граничният пункт между Салаш и Ново корито ще се забави

от Mariana Gomileva
2444 преглеждания

Началото на строителството | снимка: Областно управление – Видин

Откриването на граничния пункт между България и Сърбия при прохода „Кадъ Боаз“ ще се забави, става ясно от информация, предоставена от кабинета на министъра по европейски фондове Томислав Дончев. Споразумението за нов граничен пункт между Салаш и Ново корито беше подписано през 2007 г. и още преди две години той трябваше да бъде отворен. Имотите за изграждане на трасето са отчуждени, а грубата основа от чакъл вече е положена.

За изграждането на общо 5 км от с. Салаш до прохода е имало одобрено финансиране по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Парите обаче е трябвало да се използват до края на 2014 г. и тъй като за това време пътят не е завършен, този вариант за пълно финансиране е отпаднал. Първата копка е през юли 2014 г. и проектът беше за рехабилитация на 1 км стар път и изграждане на изцяло нови 4 км. Старият път от Салаш към границата е тесен и по него няма как да минава по-голям трафик, затова се налага поправката му. В Сърбия разстоянието от границата до Ново корито е само 1 км и там строежът е по-лесен.

За да се осигури финансиране, от Министерство на регионалното развитие са предвидили възможност да се отделят пари по „Устойчив туризъм“, уточняват от кабинета на Томислав Дончев. Те няма как да стигнат напълно, тъй като общият ресурс по приоритетната ос е само 10.145 млн. евро. Тя е част от трансграничната програма „България – Сърбия“. За инфраструктурни проекти се отпускат между 300 хил. и 600 хил. евро.

Все още не е ясно дали ще е възможно да се получат пари по тази ос – в момента тече оценка на постъпилите проекти. Ако няма подадено предложение или то не отговаря на условията за одобрение, нов опит може да бъде направен при втората покана, която ще бъде отворена в края на тази или началото на следващата година.

Възможно е довършването на граничния пункт да се финансира и от Инвестиционната програма за развитие на изоставащи региони. До края на тази година трябва да се подготвят критериите за подбор на проектите. Изпълнението им по план ще започне през 2017 г.

Граничният пункт между Салаш и Ново корито ще съкрати значително разстоянието между граничните области на Белоградчик и Княжевац. Сега пътуващите трябва да заобикалят, за да минат през някой друг от граничните пунктове. Очакванията са това да повиши потока от туристи.

Подобни статии