Начало Градска среда Готов ли е Белоградчик за откриването на „Опера на върховете“ 2022

Готов ли е Белоградчик за откриването на „Опера на върховете“ 2022

от Mariana Gomileva
1327 преглеждания

Сцената и трибуната за зрители в двора на Белоградчишката крепост / снимка: Софийска опера и балет

Фестивалът „Опера на върховете“ на Софийската опера и балет традиционно всяка година събира стотици любители на вечното класическо изкуство и представя емблематични спектакли сред Белоградчишките скали. Енергията на каменните гиганти успокоява, зарежда и извисява духа. Съчетана с висшето изкуство на оперното майсторство тя дава истинска наслада.

От няколко дни екипът на Софийска опера и балет е в Белоградчик, където подготовката за Седмия летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2022 е във финалната си фаза.

Между 5 и 21 август ще се насладим на подбрани оперни и балетни спектакли, в свежите вечерни часове. Зрителите ще преживеят оперните истории на „Набуко” и „Аида” от Джузепе Верди, „Норма“ от Винченцо Белини, както и балетната приказка „Хиляда и една нощ“ от Фикрет Амиров и вечния мюзикъл „МАММА MIA!“ от Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

В двора на Белоградчишката крепост сцената за спектаклите и трибуната с местата за зрителите са вече изградени.

В навечерието на откриването на фестивала, ето какво сподели за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ председателят на Общинския съвет в Белоградчик, Боян Минков:

Боян Минков – Председател на Общински съвет – Белоградчик / снимка: www.timochka.rs

  • За седма година Белоградчик ще стане столица на оперното и балетното изкуство през август. Готов ли е градът да посрещне стотиците гости на фестивала?

Аз представлявам гражданите на Белоградчик и мога да споделя, че вълнението ни около оперния фестивал всяка година е голямо. Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са истинско чудо на природата и не случайно очароват всеки дошъл в нашия край, за да види необикновената забележителност. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя. Днес сме призвани да съхраняваме своето природно и културно богатство, което е важно за националната културна идентичност, и да развиваме с устрем и визионерство изконните ни традиции. Този фестивал е също една от съвременните ни традиции и си даваме сметка, че при желанието на толкова много градове, наистина е привилегия, че Софийската опера и балет го провежда именно в Белоградчик. Очакваме всички гости за началото на представленията в 20 часа в двора на Крепостта, където ще се заредят с неповторима емоция.

  • Все пак подобно мащабно събитие изисква добра инфраструктура, за да се избегнат неудобствата не само за гостите, но и за местните жители. Какво се прави в тази посока?

Така е, това е един от основните проблеми и се изискват рационални управленски решения на местно ниво, ако желаем да развиваме в бъдеще качествен фестивален туризъм. Имаме всички условия да организираме все повече културни и спортни мероприятия с национално значение, но това изисква и обезпечаването им с добра материална база. През последните дни доста граждани споделиха с мен безпокойството си, че заради оперния фестивал няма да могат да паркират пред домовете си в центъра на града и ще са принудени да търсят алтернативи, докато тече събитието. Истината е, че градът ни е малък, но ако се рационализира използването на обществените му площи, можем да си позволим посрещането на многохилядна публика, без това да е за сметка на удобството на живеещите в Белоградчик. С екипа ми имаме ясни идеи как конкретни терени могат да бъдат благоустроени, не само за големи градски зони за паркиране, но и за места с допълнителни функции. За съжаление, на този етап не срещаме отзивчивост от ръководството на Община Белоградчик и диалогът ни е затруднен. Жалко е, че от това страдат гражданите и има риск да пропуснем толкова още възможности, за които мнозинството от общински съветници сме готови с ясна визия, инициативност и отговорност.

  • Към настоящия момент как е уреден въпросът с придвижването в града по време на фестивала?

Във връзка с осигуряване на пропускателен режим и недопускане на задръствания, от администрацията на Община Белоградчик забраниха придвижването с лични превозни средства до паркинга на Белоградчишката крепост, където е разположена сцената на летния оперен фестивал. Препоръчва се обществен транспорт – автобуси на фирма „Алексиев“, които превозват публиката и се движат по маршрут от центъра на Белоградчик – сградата на Български пощи ЕАД /пощата/, до паркинга на Крепостта от 18:30 часа до началото на представленията и обратно веднага след края им. В автобусите се допускат само лица, снабдени с билети за спектакъла за съответния ден. Зрителите трябва да оставят своите лични превозни средства на безплатен паркинг до автоспирка Белоградчик.

За публиката, пътуваща от Видин, има автобуси, които тръгват в 17:30 часа от автогара „Алексиев“ в деня на спектаклите в Белоградчишката крепост.

  • През целия месец август явно ще има активно посещение на града. Има ли нещо различно, което да очакваме тази година?

Да, хубаво е, когато при нас се стичат толкова туристи. По отношение на оперния фестивал, тази година през месец август допълнително Фондация „Нашият дом е България“ представя и Тетралогия от четири тържествени концерт-спектакъла на сцената „Опера на върховете“ на крепостта „Калето“ пред Белоградчишките скали, посветени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История Славянобългарска, началото на Църковната година и 137 години от Съединението на Република България. В спектаклите са включени специално подбрани исторически, литературни и библейски текстове, интерпретации в художествено слово, авторски музикални, хореографски и танцови произведения, театрални елементи и исторически възстановки.

Така, до края на август, в Белоградчик наистина очакваме много гости. След това, още в началото на септември (9-11), градът ни по традиция ще бъде домакин и на едно емблематично спортно събитие – Държавното първенство по канадска борба, след него, в средата на месеца (16-18) ще проведем и Международен ловен събор. Работим и по идеята за реновирането на родната къща на проф. Виден Табаков и поставяне на основите на развитие на музейния туризъм в нашия край. Имаме толкова много конкретни цели, по които ежедневно се обединяваме все повече съмишленици – нуждаем се единствено от време, обществена подкрепа, отдаденост, добронамереност и активност. Белоградчик ги заслужава!

Дворът на Белоградчишката крепост преди фестивала / снимка: Софийска опера и балет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии