Начало Забавления Годината на Северозапада в снимки от Богомил Петров във Видин

Годината на Северозапада в снимки от Богомил Петров във Видин

от Mariana Gomileva
1725 преглеждания

2020 година на повечето места в Северозападна България по традиция ще настъпи с концерти, наздравици, празнична заря и забавна програма. Хората, които ще се съберат на площад „Бдинци“ във Видин обаче, ще получат и нещо по-различно. Още на 31 декември сутринта една емблематична местна личност – екологът, спелеолог, радетел за развитието на туризма и фотожурналист Богомил Петров ще представи на открито пред Съдебната палата в крайдунавския град 1461-вата си фотографска изложба с най-запомнящите се моменти от изминалата 2019 година. А няколко минути след полунощ, на централния площад „Бдинци“, кметът на Видин д-р Цветан Ценков ще открие и 1462-та изложба на автора със златен усет към фотографските моменти. Така в първите минути от Новата година, нашата страна ще е единствената в Европейския съюз, в която ще бъде открита и първата за 2020 фотоизложба. Темата в нея ще е с акцент върху календарния план на Еко комисията към Туристическо дружество „Бонония“.

Идеята да се представи миналото и бъдещето на екологията в Северозапада не е случайно избрана. За автора Богомил Петров чистота на околната среда е пряко свързана с чистота на душата. Той е инициатор на първата мащабна туристическа експедиция от Видин до делтата на Дунав, в която участниците отбелязват по пътя си основните замърсители в акваторията на Дунав. Това се случва през 1978 г. Преди да се отдаде на фотографията той е бил спортист и гребец по Дунав. 44 хиляди тона желязо са минали през ръцете на тежкоатлета за 14 години в активната му спортна кариера от 1958 до 1971 г. Резултатът от упоритите му тренировки е първият български световен рекорд по вдигане на тежести, поставен на 17 май 1964 г.

През 2014 г. председателят на парламента Михаил Миков връчва на Богомил Петров почетен плакет за 50 години от поставянето на първия български световен рекордьор в тежката атлетика

Участвал е в 101 състезания и е печелил 67 от тях. Има общо 7 рекорда за юноши и 14 за мъже. Като ученик се занимава с гимнастика, гребане, лека атлетика, играе баскетбол, хандбал и футбол. На 18 години започва да се занимава с вдигане на тежести и още на първото си участие в първенството на страната става шампион и рекордьор при юношите. Печели републиканската спартакиада. Като треньор в школата във Видин обучава над 700 щангисти.

След прекратяване на треньорската си дейност започва да се занимава с гребане и постига върхове и там. През 1977 година с туристическа лодка изминава 300-километровото разстояние от Видин до Русе, без почивка за 41 часа и 40 минути. С каяк е изминал разстоянието между изворите на Дунав в Германия до устието на румънския град Сулуна. През годините Богомил развива и активна спелеоложка дейност, като е организирал картографирането на десетки пещери, той е и един от първите българи, инициирали нощни изкачвания на връх Ком и много други планински върхове в страната и в чужбина.

Богомил Петров като рекордьор по вдигане на тежести

Спортната натура на Богомил Петров го подтиква и към друго предизвикателство – кандидатства седем пъти за „Гинес“ с рекорд по брой открити фотоизложби. А изложбите на човекът, носител на отличието „Почетен гражданин на Видин“ винаги имат силно послание. Много от тях са посветени на важни дати от историята ни, забележителности от Северозапада и знатни личности на Видин. Повечето са на открити места – на площади, на стадиони, на крепостта Баба Вида и т.н. В изложбата, която подготвя сега е включил 100 снимки, сред които на празнуващи на площад „Бдинци“ във Видин от 2000 г. насам, така че много хора са любопитни да открият своите образи запечатани от обектива му в годините.

Богомил Петров пред една от хилядите си фотоизложби

Активен защитник на опазването на околната среда, природолюбител, спортист, радетел за развитието на туризма, фотожурналист и автор на книги и 1460 фотоизложби. Не пропускайте да видите и новите две при изпращането на 2019 и посрещането на 2020 година. Те ще ви накарат да се усмихнете, да се замислите и да се отворите към чистотата – на природата и на душата си!

Подобни статии