Начало Забележителности Гара Орешец – поглед към историята

Гара Орешец – поглед към историята

от Mariana Gomileva
9477 преглеждания

В Царство България има ускорено развитие на железопътната мрежа като през годините са построени много железопътни линии – редовни, теснолинейни и дековилни. Най-злополучният строеж, продължил десетилетия с прекъсвания по разни причини, е този на линията София – Видин, за да се стигне до 1923 г., когато най-накрая е открит последният участък от тази линия Александрово – Видин. През 1913 г. линията след Брусарци е била почти готова, но гаровите постройки и други съоръжения са били ограбени от нахлуващите в България сръбски и румънски войски.

Oт кога гара Орешец е в редовна експолатация? Отговорът на този въпрос дава Тарифното бюро на Главната дирекция на Българските държавни железници в съобщение, публикувано в Държавен вестник от 3 ноември 1917 г. и поместено от проф. Б. Тошев в Белоградчишки илюстрован лист.

Гара Орешец е в редовна експлоатация от 6 ноември 1917 г.

Селянки от околните села работят на трасето на ж. п. линията при гара Александрово, 1922 г.

Строителството на големия ж. п. мост при гара Александрово, 1922 г.

Градоустройствен план на гара Орешец от инж. арх. Георги Ненов (1865-1935)

Държавен вестник от 10 юли 1893 г.

в-к Зора, бр. 77 от 8 август 1919 г.

Старата гарова постройка

Населеното място Гара Орешец спооред Националния регистър на населените места на НСИ съществува към датата на Освобождението на България (1878). Разраства се покрай строежа на железопътния участък между Видин и столицата София през 1912 г. Жителите на с. Гара Орешец са преселници от близкото село Орешец.

Гара Орешец – новата гара

Железопътната гара обслужва прилежащия район, включително и близкия гр. Белоградчик, развива се като местен център на автомобилния транспорт. Създава се трудово кооперативно земеделско стопанство, откриват се предприятия и заводи. Селището край гарата се разраства. Със статут на гара (вид населено място) е център на едноименната Община Гара Орешец (28.09.1949 – 26.12.1978), придобива статут на село от 18 юли 1995 г. В наши дни Железопътната гара Орешец е на линията от Видин за Мездра. Обслужва жителите на съседния град Белоградчик чрез автобусни линии за влаковете. Ежедневно има влакове от и до София, Видин, Мездра, Брусарци.

Подобни статии