Начало Забавления В петък започва международния събор на „Кадъ боаз“

В петък започва международния събор на „Кадъ боаз“

от Mariana Gomileva
1870 преглеждания

Официалното откриване ще е в събота (снимката е архив на общ. Белоградчик)

Само няколко дни остават до международния събор „Кадъбоаз“ на границата между България и Сърбия. Тази година събитието ще започне на 20 юли, петък, и ще продължи три дни. Предвидени са много изпълнения на фолклорни състави, както и обичайния пазар за местни занаятчии и много вкусни традиционни храни. Съборът се провежда на прохода „Кадъ боаз“ между селата Салаш и Ново корито. За трите дни границата се отваря и всеки българин или сърбин могат да преминават свободно от двете страни.

Традицията за летния събор е много стара и първоначално е възникнал като събиране на роднини, разделени от границата между България и Сърбия. И досега турлаци от двете страни се срещат, но вече има и много хора, които отиват само заради доброто прекарване. На мястото трябва да бъде направен граничен пункт, но от години проектът ту спира, ту тръгва и засега границата там се отваря само за събора. Най-близкият граничен пункт е „Връшка чука“ до Видин, където в понеделник имаше заседание на смесената комисия от общините Белоградчик и Княжевац. На срещата българските и сръбските власти са уточнили организацията на събора.

В първия ден границата ще бъде отворена от 13 до 23 часа българско време, в следващите дни ще отваря от 10 часа, като в събота ще се затваря в полунощ, а в неделя – в 23 часа. Тържественото откриване ще е от 13 часа в събота.

На събора ще изнесат програма много самодейни и професионални групи за автентичен и обработен фолклор. Напомняме на всички, които искат да присъстват, да си носят личните документи, тъй като районът е гранична зона.

Указателните табели вече са поставени | снимка: Владан Б. Радовановић, общ. Княжевац

Подобни статии