Начало Градска среда В Монтана представят 12 монети с образа на Левски

В Монтана представят 12 монети с образа на Левски

от Mariana Gomileva
1235 преглеждания

Част от 12-те сувенирни монети с образа на Левски, в колекцията на РИМ – Монтана / снимка: стоп кадър от видео-презентация 

Регионалният исторически музей – Монтана ще представи колекция от 12 сувенирни монети, посветени на Левски. Върху всяка от тях е представен важен момент от тежкия и изпълнен с превратности житейски път на Васил Иванов Кунчев. Той е изобразен като дякон и учител, по време на лъвския скок, на освободителната борба и изграждането на революционната мрежа, при залавянето му край Къкринското ханче, процеса и обесването. „Към всяка монета ще разкажем накратко за изобразените върху нея факти. Видеото може да видите на специализирания музеен сайт.“ – уточни директорът на институцията доц. д-р Ваня Иванова.

Сувенирната колекция монети с Левски / стоп кадър от видео на РИМ – Монтана

През седмицата Регионалната библиотека „Гео Милев“ представя пред ученици мултимедийна презентация „По стъпките на Левски“ и провежда онлайн уроци, посветени на Дякона.

На 19 февруари (събота) в 10:30 ч. пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад ще се проведе възпоменателно честване по повод 149 г. от гибелта на Апостола на свободата. На събитието, организирано от Община Монтана, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Паметникът на Левски в Монтана / снимка: Мариана Гомилева

Източник: Община Монтана

 

 

Подобни статии