Начало Култура и развлечения В Лом честват 165 години от създаването на първото българско читалище

В Лом честват 165 години от създаването на първото българско читалище

от Mariana Gomileva
1283 преглеждания

„Ломското читалище е уникум в цялата история на европейската култура, която не познава подобна форма на народопросвета.“ – Цветан Минков.

165 години от създаването на първото българско читалище и театър се честват тържествено на 27 септември 2021 г. в Лом. Празничната програма започва в 11:00 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка.

От 14.00 ч. в НЧ „Постоянство 1856“ ще проведе кръгла маса „Известно и неизвестно за Кръстьо Пишурка“, с участието на ученици от ломските училища.

В 17:00 ч. пред читалището ще бъде открита алея „Творци на красота“, а след това ще се проведат лекоатлетическа щафета, фолклорно надиграване и акробатическа композиция.

Приветствените слова по повод юбилея ще бъдат произнесени в 18:00 ч. пред читалището, а час по-късно е премиерният спектакъл на Драматичен театър „Кръстьо Пишурка“ – „Огнивото“ по Ханс Криястиян Андерсен, с режисьор Николай Априлов.

От 28 септември в НЧ „Постоянство 1856“ започват традиционните Театрални дни на името на Кръстьо Пишурка. В програмата са включени 17 представления на театрални състави от страната. Церемонията по награждаването и закриването на театралните дни ще се състои на 3 октомври.

Тържественото честване и Театралните дни се организират от НЧ „Постоянство 1856“ със съдействието на Съюза на народните читалища и Община Лом.

Източник: Община Лом

Подобни статии