Начало История Възстановка „Освобождението на Видин”

Възстановка „Освобождението на Видин”

от Mariana Gomileva
1390 преглеждания

Десетки млади хора от Видин, заедно с ученици от Румъния ще обединят историческите си познания и театралните си умения, на 2 март 2020 г., зад крепостта Баба Вида от 10:30 ч., за да припомнят славната битка за освобождението на град Видин.

Идеята е да се реализира коректно пресъздаване на историческо събитие, което да създаде възможност за устойчиво използване на културно-историческото наследство за развитието на туризма.

Сценарист и „главнокомандващ“ възстановката е полк. Георги Маринов, председател на Национален Клуб „Единение“ – човек с дългогодишен опит в организирането на възстановки, включително на традиционната възстановка за 3 март, която се провежда на пл. Бдинци във Видин.

В събитието ще се включат 90 участника от Румъния /в ролята на войници от различни румънски части/ и 90 участника от България /облечени като 45 български опълченци, 25 руски и 20 турски войни/. Всички те са преминали предварителни обучения за провеждане на възстановки и исторически модул за събитията в трансграничния регион по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Във възстановката ще се включат още и членове на Национален Съюз „Единение“ и Патриотичен Клуб „Бдинци“, които ще играят съответно руски и турски войни. Възстановчиците са оборудвани с военни униформи от периода, саби и пушки, оръдия и димни ефекти, както и обучени коне.

Възстановката съдържа 5 етапа:

  1. Освещаване на бойните знамена и военна молитва преди боя
  2. Подготовка за щурма – разузнавателни действия от руски, румънски и турски бойци
  3. Първи щурм на крепостната стена – атака, която се осъществява само от опълченци и румънски войници, но бива отблъсната от турските сили с контраатака;
  4. Втори щурм и превземане на крепостната стена – атака, в която участват новопристигналите руски войни, включително кавалеристи;
  5. Предаване на крепостта – сцена, в която турският паша предава ключа на крепостта на руския ген. Боревски.

„Възстановката, която организираме представлява символична картина на събитията, случили се по време на руско-турската освободителна война. Историческите факти не съответстват еднозначно на бойните действия, които се играят по време на възстановката. Реалните исторически факти се представят чрез дикторски глас на български и румънски език и са описани точно в сценарий. На 1 март в следобедните часове ще направим репетиция в крайдунавския парк зад крепостта Баба Вида“, уточни Петя Войчева, която е координатор на събитието. То е в рамките на проекта „Спомнете си войната, за да оцените свободата си” ROBG-449, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България, Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин.

Историческите факти сочат, че за Видин и Видинския край войната започва след падането на Плевен. По това време, руските войски се насочват към София, Тракия и Цариград, преминавайки през славните боеве при Шипка, Шейново и Стара Загора. На румънските части е възложена мисията да завземат Видин и Белоградчик, както и други важни селища по брега на Дунав. От този момент те действат напълно самостоятелно. В тридневни упорити боеве от 24 до 26 януари 1878 г., често на «щик», румънската армия изтласкала турците, като най-ожесточени са сраженията при Смърдан и Арчар. На 24 февруари 1878 г. със султанска заповед на румънците е предадена крепостта, но турската администрация с една войскова част остава в града, докато руските части, предвождани от ген. Боревски, навръх Благовещение, пристигат във Видин. Пред Стамбол капия Иззет паша предава ключа на града на руския генерал.

След провеждането на възстановката, участниците ще продължат с шествие през парка и централната пешеходна зона до музей Конака, след което ще се включат и в репетицията и провеждането на възстановката на 3 март на пл. Бдинци, която организира община Видин, отново с активното участие на Национален Съюз „Единение“ и Патриотичен клуб „Бдинци“. Програмата включва още провеждане на викторина с въпроси от периода 1877 – 1878 г. за участниците и поднасяне на венци на паметника на румънските воини в село Иново.

Целта на проекта е да подчертае историческия потенциал на региона и да насърчи младите да участват във важни за град Видин чествания, както и да засили патриотичния им дух.

 

Подобни статии