Начало История Възстановка на бойни действия в Белоградчишката крепост

Възстановка на бойни действия в Белоградчишката крепост

от Mariana Gomileva
1669 преглеждания

На 8-ми декември (неделя) 2019 г. от 10 часа от площад „Възраждане“ в Белоградчик с боен марш десетки младежи ще се отправят към  Белоградчишката крепост. Там ще оживеят спомените за славни времена на борбеност и храброст. Ученици от гр. Видин и гр. Крайова /Румъния/ ще пресъздадат историческа бойна сцена, като част от цикъла от обучителни действия за възстановки на събития, свързани с Руско-Турската освободителна война. Участниците ще пресъздадат реалистична историческа атмосфера чрез униформи и снаряжение от 1877-1878 г., включително реплики на огнестрелни и хладни оръжия, идентични с използваните през този период. Видинските младежи ще се превъплътят в различни образи и ще носят турски, руски и опълченски военни униформи, препасани със саби и пушки „Уинчестър“, които са били използвани по време на войната.

Проектът е насочен към младите, които насърчаваме да участват и да пресъздават героични моменти от историята на България. Идеята е да засилим българското им самосъзнание и уважение към националните ни герои и заедно с това да подпомогнем за развитието на патриотичния им дух, поясни един от организаторите Евтим Стефанов от АРРБЦ – Видин, който също се включва с бойна униформа в проявата.

Евтим Стефанов и ученици от Видин във възстановка на бойни действия в Белоградчишката крепост / снимка: АРРБЦ – Видин

Специален гост-лектор на тези бойни действия ще бъде председателят на Национален Клуб „Единение“ – Георги Маринов.

Възстановката на отбраната на Белоградчишката крепост е по проект „Спомнете си войната, за да оцените свободата си“ ROBG-449, изпълняван от АРРБЦ-Видин в партньорство с румънската организация ПЛИММ – гр. Калафат и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния-България.

Специфичната цел на проекта е да подобри устойчивото използване на природното наследство и ресурси и на културното наследство. Идеята е създаване и популяризиране на туристически продукт за района и повишаване на военните умения и знания на младите хора.

Обучение на ученици от Видин за възстановка на бойни действия в Белоградчишката крепост / снимка: АРРБЦ – Видин

В рамките на проекта се провеждат и 6 семинара, 3 от които в Белоградчик и 3 съответно в Калафат, Корабия и Дробета-Турну Северин в Румъния.

Обучение на ученици от Видин за възстановка на бойни действия в Белоградчишката крепост / снимка: АРРБЦ – Видин

Подобни статии