Начало Забележителности Възстановен е щикът на паметника на Трети пехотен Бдински полк във Видин

Възстановен е щикът на паметника на Трети пехотен Бдински полк във Видин

от Mariana Gomileva
1276 преглеждания

Паметник на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“, Видин / снимка: общ. Видин

В навечерието на 112 години от обявяване Независимостта на България, започна възстановяването на липсващ елемент от паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин. Това стана възможно благодарение на дарение от страна на съвестни граждани. Подменен бе щика на една от фигурите на емблематичния за града паметник. Изработката е на скулптора Светлин Николаев, който за пореден път се отзовава на молба от страна на Общината. Технически изпълнител е Бисер Борисов.

Ремонт на паметника на Бдинци / снимка: общ. Видин

Ремонт на Паметника на Бдинци / снимка: общ. Видин

Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, която дойде на място, за да наблюдава работата, отбеляза: „С това ние продължаваме една традиция на гражданското общество да се грижи за културно-историческото наследство. Всеки монумент е не само място на колективната ни историческа памет, но и част от индивидуалните спомени на всеки съвременник“. Борисова призова жителите на Видин да опазват и съхраняват завещаното ни от нашите предци.

Щикът на паметника на Бдинци / снимка: общ. Видин

Паметникът на Бдинци е издигнат в чест на загиналите от Трети пехотен Бдински полк, участвали във войните за национално обединение (Балканските войни-1912 г. и 1913 г. и в Първата световна война). Официално е открит на 3 март 1944 г. Архитект е Георги Стойков, а скулпторът е проф. Никола Кожухаров.

Паметникът на Бдинци / снимка: общ. Видин

 

Източник: Община Видин

Подобни статии