Начало Забележителности Възобновиха археологическите проучвания на крепостта „Калето“ в Мездра

Възобновиха археологическите проучвания на крепостта „Калето“ в Мездра

от Mariana Gomileva
1633 преглеждания

Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра / снимка: Павел Петров

След двегодишно прекъсване в началото на октомври 2020 г. са възобновени археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето“ в гр. Мездра. Те се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. за проект, изготвен от Регионален исторически музей (РИМ) – Враца и одобрен за финансиране от културното ведомство.

Проучвания на крепостта „Калето“ в Мездра

В момента на многослойния обект работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който продължава проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.) в югозападната част на скалния рид.

В разкопките участват и още петима археолози, които през лятото работиха по ежегодните разкопки на раннонеолитния обект „Оходен – Валога“. Към доц. Торбатов ще се присъедини и неговата колежка Биляна Иванова, докторант по археология.

Разкопки на „Калето“, 10.2020 г

Нови монетни артефакти

Още в началото на Археологическа есен 2020 доц. Торбатов, за когото това е единадесети сезон на обекта, попадна на интересни находки. Сред тях са над 20 късноримски монети от началото на III век – сребърни денарии и билонови антониниани, както и провинциални бронзови монети, за които се предполага, че са сечени в Сердика (дн. София) или в Улпия Пауталия (дн. Кюстендил).

Любопитство буди също костен накрайник, най-вероятно от жречески жезъл, какъвто археологът намира за втори път на този обект след 2007 г.

Античните артефакти се допълват от добре запазен архитектурен детайл от каменен капител с орнаменти и изображение на човешко лице; фрагмент от бронзова фибула, която кореспондира със сребърни и бронзови фибули, намерени при предишните проучвания на крепостта; оловни тежести за риболов и силно компрометиран бронзов съд, използван по всяка вероятност за жертвоприношение.

До края на октомври на обекта ще работи археологът Георги Ганецовски, директор на РИМ – Враца, който ще продължи проучванията на праисторическите пластове от развитието на „Калето“.

Археологическите разкопки се подпомагат и от Община Мездра, по чиято инициатива през 2003 г. е възобновено проучването на античната и средновековна крепост, съществувала в миналото на левия бряг на река Искър.

 

Източник: Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров

 

Подобни статии