Начало Икономика Възможности за европейско финансиране ще се обсъждат в Кула и Чипровци

Възможности за европейско финансиране ще се обсъждат в Кула и Чипровци

от Mariana Gomileva
1130 преглеждания
Европейските проекти в обл. Видин са нараснали тройно за шест месеца

Нови срещи за възможностите на европейските фондове организират областните информационни центрове на Видин и Монтана, съобщава порталът eufunds.bg. На 14 април експертите ще се срещнат с представители на бизнеса и граждани в градовете Кула и Чипровци.

По време на срещата ще бъдат представени възможностите за кандидатстване с проекти по няколко програми за предприемачи. В Чипровци областният център ще разкаже за финансирането по „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. И двете срещи са част от кампанията на областните центрове от цяла България, наречена „Успешни ЗАЕДНО“. Тя има за цел да повиши информираността на потенциалните бенефициенти и те да разберат повече за възможностите на европейските програми.

Срещата в Кула ще започне от 10.30 часа в заседателната зала на общината. В Чипровци началото е от 11 часа, също в общината.

В края на миналата седмица от Централното звено за еврофондовете съобщиха, че изпълнението на оперативните програми, финансирани през Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, вече може да се следи в реално време. Това става чрез инструмента ИСУН 2020, а достъпът е през http://2020.eufunds.bg.

През портала всеки може да получи информация за оперативните програми, процедурите и договорите за предоставяне на помощ, плащания, възстановени суми, одобрени проекти, наети подизпълнители и партньори. От близо година отново през ИСУН 2020 може да се кандидатства по европейски фондове изцяло електронно. По данни на eufunds.bg досега са подадени близо 6500 предложения на обща стойност 7.8 млрд. лв. Подаването става с електронен подпис.

„С използването на ИСУН 2020 се намалява административната тежест за кандидатите, подобрява се работата на управляващите органи, преодоляват се значителна част от причините за забавяне и технически грешки при управление на проекти“, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. „Електронизацията на процесите гарантира прозрачност и води до намаляване на разходите за кандидатстване, отчитане, управление, наблюдение и контрол на средствата от ЕС“, добавя той.

Подобни статии