Начало Икономика Възможности за европейско финансиране ще бъдат представени във Видин

Възможности за европейско финансиране ще бъдат представени във Видин

от Mariana Gomileva
777 преглеждания

Форум за възможности пред бизнеса организират Областният информационен център – Видин (ОИЦ) и общината по повод Деня на Европа, съобщават организаторите. По време на събитието в понеделник ще бъдат представени европейските програми за финансиране и различни инструменти в подкрепа на предприемачите от структурните и инвестиционни фондове на ЕС.

Форумът на тема „Европейски възможности за бизнеса“ ще започне от 10 часа в заседателната зала на общинския съвет в сградата на общ. Видин. От ОИЦ ще разкажат и за Програмата за развитие на селските райони. За участие са поканени и представители на банките, депутати от региона, кметове, държавни институции и неправителствения сектор.

Събитието е финалът на кампанията за популяризиране на европейските фондове „Успешни заедно“ в област Видин. Информационните центрове в цяла България организираха събития през последните месеци, на които да представят възможностите за финансиране на проекти през новия програмен период на ЕС.

Денят на Европа – 9 май, се отбелязва в чест на годишнината от подписването на Декларацията на Шуман. С нея френският външен министър Робер Шуман обявява идеята за общ пазар на въглища и стомана между Франция и Западна Германия. С този търговски договор се слага началото на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на ЕС.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА
10 ч. – Регистрация на участниците и кафе за „Добре дошли”
10.30 ч. – Откриване на срещата – Мариела Савкова, управител на ОИЦ – Видин
10.35 ч. – Приветствие от кмета на Община Видин инж. Огнян Ценков
10.45 ч. – Приветствия от официални лица
11 ч. – Презентация „Иновационна стратегия за интелигентна специализация” – Министерство на икономиката (очакваме потвърждение)
11.15 ч. – Дискусия
11.30 ч. – Презентация „Възможности за бизнеса от Видин по Програмата за развитие на селските райони” – Кремена Николова, директор на Областна дирекция- Видин към Държавен фонд „Земеделие”, включваща информация за:
Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти“
Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“
Подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“
Подмярка 11 „Биологично земеделие – животновъдство, оранжерии, пчеларство”
12 ч. – Дискусия
12.15 ч. – Презентация „Възможности за финансиране на бизнеса от eвропейските структурни фондове и инструменти през 2016 г.” (ОПИК, ОПРЧР и ОП “Инструмент за МСП” и хоризонтални програми на ЕС) и „Опростяване на кохезионната политика на ЕС“ – Мариела Савкова, управител на ОИЦ – Видин
12.30 ч. – Дискусия
12.45 ч. – Кафе-пауза
13 ч. – Дискусионен панел на тема „Възможности за кредитиране на европейски проекти на бизнеса”
14 ч. – Награждаване от кмета на Община Видин инж. Огнян Ценков на три фирми от Област Видин за социално отговорен бизнес, в категориите:
1. Подкрепа от бизнеса за социални каузи (помощ за болни, възрастни хора, сираци, хора от уязвими групи в неравностойно положение);
2. Подкрепа от бизнеса за обществени начинания (залесяване, облагородяване на средата, спортни събития, културни изяви);
3. Социална отговорност на бизнеса към служителите и работниците ( вкл. чрез проектно финансиране със средства от ЕСИФ за подобряване на работната среда и условията на труд, места за хранене, политики към младите майки, социален пакет)
Закриване на срещата и обобщение – Мариела Савкова, управител на ОИЦ – Видин

Място на провеждане: – заседателна зала на Общински съвет – Видин, пл. „Бдинци” № 2 (сградата на Община Видин)

Подобни статии