Начало Бизнес Във Видин обсъдиха Зелената сделка на ЕС

Във Видин обсъдиха Зелената сделка на ЕС

от Mariana Gomileva
108 преглеждания

Презентация в Културен център „Жул Паскин“ за връзката между екология и икономика / снимка: ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Видин

Амбициозната Зелена сделка на Европейския съюз бе темата на дискусия в Културен център „Жул Паскин“, гр. Видин, на 18 май 2024г. Организатори на събитието бяха Информационен център „ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Видин“ и Европейския документационен център към Русенски Университет „Ангел Кънчев“ заедно с филиала на Русенски университет във Видин.

„Екология и Икономика 101: Защо екологията е икономична и евтина ли е зелената енергия?“ презентация на темата представи експертът от екип „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ – Румен Карамихалев. Основната цел на този екип, създаден от Европейската комисия  е  да предоставя точна и обективна информация по въпроси, свързани с Европейския съюз. Членовете на Екип Европа участват в семинари, конференции,  обучения,  дават интервюта. Той включва хора, които са подготвени да говорят за ЕС по достъпен и разбираем начин и да обсъждат европейските въпроси с широк кръг граждани.

Румен Карамихалев е с богати познания и опит като икономист, специализиран в областта на екологичните и икономическите практики. Мотото му е, че „​Екологията е полезна както за здравето, така и за джоба“. Неговите прозрения за енергоспестяващи инициативи като използването на електромобили, термопомпи и фотоволтаици хвърлиха светлина върху потенциала на зелените технологии да оформят нашето бъдеще и развенчаха някои от най-честите митове, съществуващи в тази сфера. „Соларните панели вече не са чудо, а ежедневие. Заедно с другите източници на възобновяема енергия те постепенно изпращат в историята скъпата и мръсна енергетика на изкопаемите горива. А на нас ни остава да се радваме на чиста, евтина и безкрайна енергия.“, категоричен е Румен Карамихалев.

Румен Карамихалев по време на презентацията / снимка: ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Видин

Събитието представи важната връзка между екологията и икономиката, фокусирайки се върху ключовите въпроси: защо екологичните практики са икономически изгодни и колко е евтина зелената енергия. Чрез интерактивна презентация и дискусия участниците разгледаха възможностите и предизвикателствата пред зелената икономика и как амбициозната зелена сделка на ЕС формира бъдещето на икономиката и енергетиката в региона.

Европейският зелен пакт е трансформиращата инициатива на Европейския съюз, целяща да превърне Европа в първия климатично неутрален континент в света до 2050 г. Този амбициозен план включва широк спектър от политически мерки, предназначени да насърчат устойчивия растеж, да намалят емисиите на парникови газове и да опазят природните ресурси на нашата планета. Европейския зелен пакт е основан на чиста и кръгова икономика. 

Информационни материали за ЕС / снимка: ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Видин

Експерт от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Видин представи на аудиторията и дейността на двете мрежи – ЕВРОПА ДИРЕКТНО и Европейския документационен център с информация как биха могли да бъдат полезни на студентите и гражданите. Обсъдени бяха и някои актуални теми за ЕС като предстоящите европейски избори и важността им при формиране на бъдещето. 

Информационен център „Европа Директно – Видин“

Адрес: гр. Видин 3700, ул.“Христо Ботев“, № 93, Регионален бизнес инкубатор, Тел. 088 9 451 247, е-mail: europedirect.vd@gmail.com,                      

 www.europedirect-vidin.eu

 https://www.facebook.com/europedirectvidin

  https://twitter.com/europedirectvd

 

Подобни статии