Начало Новини Главният път от Монтана към Видин трябва да бъде отворен във вторник

Главният път от Монтана към Видин трябва да бъде отворен във вторник

от svilen
1446 преглеждания

Движението към Видин след Монтана ще бъде възстановено от вторник, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Пътят край монтанското с. Долна Вереница беше затворен заради строителството на обходния път на Монтана. От АПИ уверяват, че на “обекта се работи на пълни обороти” и при удължено работно време, за да се навакса изоставането от дъждовните дни миналата седмица.

Според съобщението на пътната агенция ускорена е работата и по останалата част от строежа. Главният път Е79 край Монтана трябваше да бъде отворен напълно на 30 април, после срокът се удължи до 15 май и последно закъснението е с още няколко дни. Изпълнител на околовръстния път е обединението “Обход Монтана” между “Трейс груп Холд” и “Пи Ес Ай”. Единият от проблемите със затвореното трасе беше, че жителите на Горна и Долна Вереница не можеха да стигнат пряко до областния град, а трябва да удължават пътя си значително.

За определен период автомобилите, преминаващи от Монтана към Видин можеха да преминават, като заобиколят затворения път по насипан чакъл. Това обаче беше невъзможно за по-едрогабаритните и товарните и те използваха обходен маршрут през Дунавци. Там пътят бързо се разби заради големия трафик и създаде нови проблеми. Пътят Е79 от София към Видин е много натоварен заради Дунав мост 2 – мостът беше открит през лятото на 2013 г. и трафикът през него дори надмина първоначалните прогнози. Съоръжението обаче беше построено без да е обновена довеждащата инфраструктура и в резултат се налага тежкотоварни камиони да преминават често през населени места и по отсечки с много завои.

Обходният път на Монтана трябва да спести поне преминаването през областния град. Строителството му започна през 2013 г. и по план септември тази година той трябва да бъде открит. Дължината му е 12.5 км и той е част от европейския коридор IV. Финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет по програма “Транспорт”.

Подобни статии