Начало Новини „Врачански Балкан“ кани за наблюдение на лешояди

„Врачански Балкан“ кани за наблюдение на лешояди

от Mariana Gomileva
1886 преглеждания

Лешояд пред гнездото си | снимка: ПП „Врачански Балкан“

Международния ден на лешоядите ще бъде отбелязан на 1 септември с наблюдение на площадката им във Врачанския Балкан, съобщиха от дирекцията на природния парк. Сборния пункт е в центъра на с. Долно Озирово, откъдето ще се тръгне към подходящото място за наблюдение. В зависимост от условията преходът ще е от 4 до 8 км., уточниха от природния парк „Врачански Балкан“. Преходът е с лек наклон, но е достатъчно лек, за да се върви без специална екипировка. Задължително е да сте с удобни обувки или маратонки, желателно – с дълъг панталон, дъждобран, ако прогнозата е за дъжд, а всеки турист си осигурява вода и лека храна. По възможност – бинокъл за наблюдението.

По време на разходката в събота белоглавите лешояди ще могат да бъдат наблюдавани в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над селото.

Наблюдението е организирано от дирекцията на природния парк и от Дружеството за защита на хищните птици. Белоглавите лешояди са най-големите хищни птици на територията на Врачанския Балкан. Размахът на крилете им достига 2.7 метра. Видът е критично застрашен и включен в Червената книга на България и може да бъде наблюдаван на много малко места на територията на страната. Международния ден на лешоядите, който се отбелязва на 1 септември, за да повиши информираността за проблемите на птиците и нуждата от тяхното опазване.

Лешоядът съжителства с човека от древни времена, но през XX век агресивното навлизане в природата и промяната на местообитанията им снижава нивото им до критичен минимум. Някои видове са изчезнали от България заради разхвърляне на отрова против хищници, отнемане на територии и липса на храна. Лешоядите не са хищници, те се хранят с мъртви животни и са известни като „санитарите на природата“. Наблюдението им е от разстояние – освен че кацат на труднодостъпни скали, лешоядите не обичат да доближават хората.

За информация по организираното наблюдение в събота може да се обърнете към Георги Стоянов на тел. 0878 734 503. Село Долно Озирово е на 10 км. от Вършец, на 25 км от Враца и на същото разстояние от Монтана. Разстоянието до София е около 100 км. До него може да се стигне през Своге и селата Миланово и Горна Бела Речка, през прохода Петрохан или по магистрала „Хемус“, през Враца. За идващите от север – най-удобен е паралелния път на Е79, който минава през с. Превала, в близост до Берковица, и се отклонява към Вършец. От изток най-удобно се пътува през Плевен-Кнежа, оттам през Враца или Монтана. Имайте предвид, че е поне част от пътеката към наблюдателниците са на открито и е добре да носите шапка или кърпа на главата.

Лешояди на мястото за хранене | снимка: ПП „Врачански Балкан“

Подобни статии