Начало Забавления Врачански Балкан кани на излет до Черепишкия манастир

Врачански Балкан кани на излет до Черепишкия манастир

от Mariana Gomileva
2424 преглеждания

Изглед от Черепишкия манастир | снимка: ПП „Врачански Балкан“

На излет за Деня на Съединението кани дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“. Разходката ще е до Просечен камък и Черепишкия манастир, с осигурен планински водач и беседа. Тръгването е в 7.50 ча от автогарата във Враца, с автобус към с. Челопек. Следва преход през местност Рашов дол, Люти брод, Просечен камък и посещение на Черепишкия манастир. Връщането към Враца е с влак.

Общото време за прехода е 7 часа по план, с един час за обедна почивка. Цената за включване в групата е 2 лв. на възрастен и 1 лв. на дете, които се плащат на място преди тръгване. От дирекцията на парк „Врачански Балкан“ напомнят, че преходът е за туристи, които нямат проблеми с краката,сърдечни заболявания и други, които пречат на дълго ходене. Препоръчително е да имате планинска застраховка. За прехода облеклото и обувките трябва да са удобни – дълъг панталон, туристически обувки или маратонки. Участници по къси панталони и чехли ще бъдат връщани, предупреждават от планинския парк. Необходимо е всеки да носи суха храна и вода в две бутилки – по 1.5 и 0.5 литра.

Записвания се приемат всеки ден на тел. 092/66 03 18 или на място в Природозащитен център „Натура”, уточняват от дирекцията на парка.

Черепишкия манастир „Успение Богородично“ е основан през XIV век, според запазен документ – неговия устав. Възможно е манастирът да е съществувал и преди това, още от началото на Второто Българско царство, когато християнската култура по нашите земи преживява разцвет и се създават много духовни обиталища. По време на Османската империя е ограбван и опожаряван на няколко пъти, а през XVII век е възстановен от Св. Пимен Зографски. През следващите десетилетия става убежище и място за тайни срещи на бунтовници и революционери. В близката местност Рашов дол е последното сражение на четата на Христо Ботев. Описван е от Алеко Константинов, манастирът е и „герой“ в разказа на Иван Вазов „Една българка“. Днес Черепишкия манастир е национален паметник на културата.

Подобни статии