Начало Забавления „Врачански Балкан“ вече дава електрически велосипеди под наем

„Врачански Балкан“ вече дава електрически велосипеди под наем

от Mariana Gomileva
3013 преглеждания

Част от велосипедите | снимка: ПП „Врачански Балкан“

Природен парк „Врачански Балкан“ вече предлага електрически велосипеди под наем, съобщиха от дирекцията на парка. Два велосипеда очакват желаещите за разходка в Природозащитен център „Натура“ във Враца, а два са в Посетителския център при дирекцията, до разклона за с. Паволче. За велосипедите има място за зареждане, а всеки, който ги наеме, ще получи и оборудване – каска, светлоотразителна жилетка, брошури с карти и описания за четири маршурта из природния парк, подходящи за колоездене.

Велосипедите са предоставени по програма „Интеррег Румъния-България“ за проект „Мрежа за електрически велосипеди“ (E-bike Net). Проектът има за цел да осигури възможности за колоездене от двете страни на Дунав, като в общо 16 града са разположени велосипеди. Наемането на един струва 2 лв. на час или 10 лв. за цял ден. При пълно зареждане на батерията се изминават между 50 и 70 км, уточняват операторите на велоуслугата. Основният партньор по проекта е „Бизнес център Видин“.

Според първоначално заложеното в проекта само във Враца трябва да има 10 велосипеда за наемане, по още толкова в Русе, Плевен, Велико Търново, Добрич, в румънските градове Гюргево, Турни Северин, Кълъраш, Констанца и Крайова. По 20 са предвидени за Видин и Калафат и по 5 броя за останалите градове от програмата – Горна Оряховица, Свищов, Мездра, Балчик, Лом, Оряхово, Монтана, Червен бряг, Дулово, Силистра, румънските Александрия, Меджидия, Мангалия, Каракал, Рошиори, Турну Мъгуреле, Чернавода, Наводари, Слатина, Олтеница. За да бъдат осъществени всички планирани точки за наем трябва да има желаещи оператори и места за зарядните станции. Изпълнителите на проекта предвиждат, че е възможно някъде да няма желаещи, така че ще се търси къде другаде е подходящо да се поставят при срещи с местните общности.

Подобни статии