Начало Икономика Враца ще привлича инвеститори с нови икономически зони

Враца ще привлича инвеститори с нови икономически зони

от Mariana Gomileva
1245 преглеждания

Кметът Калин Каменов (вляво) показа на министъра на икономиката Емил Караниколов атрактивните терени | снимка: общ. Враца/konkurent.bg

Враца ще разчита на държавна подкрепа за привличане на нови инвеститори. Това стана ясно след среща на кмета Калин Каменов и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Двамата подписаха днес меморандум за сътрудничество, в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов и областния управител Малина Николова, съобщават от общината.

Целта да е се създадат по-добри условия за бизнес и да се обособи икономическа зона в града. По думите на Каменов общината е активен партньор за привличане на повече инвеститори.

„През последните две години с моя екип положихме много усилия това да стане възможно. Една от първите стъпки в тази посока беше създаването на маркетингов профил, представящ реалните възможности за бизнес в града. Чрез социологическо проучване, от независима агенция, успяхме да идентифицираме начините, чрез които да върнем хората от града, които по различни причини, работят в съседните общини. Безспорно най-голям успех беше обновяването на индустриалните зони във Враца. Благодарение на подкрепата на Правителството, бяха отпуснати 2 млн. лв., които инвестирахме в пътната инфраструктура. С част от тези средства бяха възстановени 6 улици в промишлените зони.“ – коментира Каменов.

По думите му общината има списък с 10 имота, които ще бъдат предлагани на компании, които искат да развиват бизнес в региона. Каменов, заедно с Антоанета Барес и министъра на икономиката Емил Караниколов разгледаха някои от подходящите терени.

Антоанета Барес, директор на НКИЗ, подписва меморандум за привличане на инвеститори във Враца | снимка: konkurent.bg

„Борбата за инвеститори е много голяма. За да бъдем атрактивни ние трябва да предлагаме такива зони, каквито се предлагат в цяла Европа. Държавата, в лицето на „Национална компания индустриални зони“ ще вложи пари, за изграждане на инфраструктурата на имоти – общинска и държавна собственост. По този начин ще има готова и модернизирана база, където инвеститорите могат да дойдат и веднага да започнат да работят“ – обясни министър Караниколов.

Той увери, че парите за изграждане на инфраструктура ще бъдат предоставени от държавата и няма да са за сметка на общината.

Подобни статии