Начало Забавления Враца стана театралната столица на България

Враца стана театралната столица на България

от Mariana Gomileva
2301 преглеждания

Враца е театралната столица на България от няколко дни, след като в петък с грандиозно шоу беше открито 17-ото издание на Международен младежки театрален фестивал „Време“. Неделният ден от програмата на културно събитие №1 предложи 7 спектакъла. Програмата започна с представление на българска трупа. Малките актьори от Детско-юношески театър „Мускетарите” от Перник разсмяха, но и дълбоко замислиха публиката с детската игра в пясъчника в пиесата „Следобедни игри”. Агресията като отражение на живота на възрастните, която редовно ни убягва от погледа, когато оставим децата си заедно, беше изведена от режисьорката Ваня Михова изключително образно и детският глъч, примесен с плач, разтърси публиката от всички възрасти.

Актьорите от театър „Аурора” от Полша въведоха и публиката в своя спектакъл „Вилис” за литовския скулптор Вилис. Фееричната визия на представлението омагьоса зрителите и може да се каже, че това беше едно от най-активните представления до момента.

Минималистичната визия на спектакъла „Не мога да си представя утрешния ден” на една от групите, които за първи път участват във фестивала – театър „Бохеми” от Иран – потопи публиката изцяло в историята на мъж и жена, които дълго време пият кафе заедно всяка вечер, но всъщност търсят компанията един на друг заради най-чистата любов, която изпитват. Въпреки че езикът на театъра е универсален, те се бяха постарали постановката им да е максимално разбираема за публиката, като бяха пуснали субтитри за публиката.

Vraca

Сцена „Сисак” от Хърватия искрено развесели с добрата игра, но и замисли всички със историята на трима гладуващи мъже „В открито море”. Остро социалната и актуална пиеса с привкус за вечните проблеми на обществото за предоставения избор на проява на Аза в човешкия живот, синхроничен с истината и етичните норми на обществото.

Младите актьори от „Митрикс култура” от Косово забиха друг нож дълбоко в емоциите на публиката. Почти безмълвната история на млада жена, чакаща с нетърпение да съобщи най-голямата новина на съпруга си, която бива убита от него в пристъп на пиянско умопомрачение, постави изконните въпроси за жертвите, които човек прави, когато обича, и за техния смисъл. Преди представлението групата от Косово се видя с консула на страната в България г-н Лулим Рифаи, който остана да види спектакъла.

Последва феноменална актьорска игра на актьорите от театър към културен център „Ануксциай” от Литва със спектакъла „Маргарита”. Страховете на героинята като социално явление и отзвук на съзнателното възприемане на света, която от години е в затвора, бяха внушени от силната символика, която струеше от сцената. Социалната значимост на равнопоставеността на половете, въпросът за избора и смисъла на човешкия живот бяха по донкихотовски извлечени от драмата.

Финалът на вечерта беше поставен от театрална група „Палечко” от гр. Ямбол. Визуалният спектакъл „Свършекът на света” постави изконния въпрос трябва ли въобще човечеството да съществува. Комбинацията от движенчески театър, танц, пеене и прекрасна актьорска игра веднага превърнаха младите артисти от Ямбол в любимци на фестивала.

Текст и снимки: konkurent.bg

Vraca1

Подобни статии