Начало Култура „Изкуство и култура“ във Враца в празничните дни

„Изкуство и култура“ във Враца в празничните дни

от Mariana Gomileva
1566 преглеждания

Да се привлекат туристи чрез показване на изкуство е идеята, с която тази вечер, от 18:30 ч. пред Общината във Враца, ще започне фестивалът с богата арт програма „Изкуство и култура“. Началото ще бъде поставено от ансамбъл „Дунав“ и самодейни местни фолклорни състави. Ако сте в града през почивните дни, ще можете да наблюдавате как художници рисуват природни и културни забележителности от региона, в обособени шатри на централния площад.

В съботния ден, 21 септември, ще имате възможност да зарадвате децата с кукления театър „Аладин и вълшебната лампа“ от 11:00 ч. или с постановката на Димитър Тодоров от Софийски куклен театър „Рибарят и златната рибка“. Вечерта от 20:00 ч. започва концерт с известни класически произведения.

В празничната неделя, 22 септември, от 17:00 ч. ще бъде открита изложба на творби, създадени по време на пленера, а по-късните часове са посветени на българската поп и рок музика. Програмата е с начален час 19:30 ч., когато на откритата сцена ще излязат група „Сакар“, Яна Чакалска и приятели.

В рамките на фестивала над 20 занаятчии, производители и търговци ще изложат своите продукти – вина, хранителни продукти, сувенири и др. Предвижда се да бъдат представени и проекти на Община Враца, реализирани по различни програми на Европейския съюз.

Фестивалът „Изкуство и култура“ е част от проект „Активно изкуство за атрактивен туризъм” – АРТУР. Целта на събитието е, чрез показването на природното и културно-историческото наследство под формата на произведения на изкуството да се популяризира Враца, както и населените места в трансграничния регион, подчертавайки богатствата на тази туристическа дестинация.

Извън фестивала, в почивния понеделник 23 септември, популярният водещ Ники Кънчев пристига в града с атрактивно шоу за деца и тийнейджъри. В Градската концертна зала в рамките на един час, ученици от 1-ви до 12-ти клас ще могат да участват в образователната игра „Надиграй Ники Кънчев“, отговаряйки на любопитни въпроси.

Участниците в шоуто ще бъдат разделени в три категории, категория „Пиленца“ – за деца от 1-ви до 4-ти клас, категория „Пингвини“ – от 5-ти до 8-ми клас и категория „Жирафи“ – от 9-ти до 12-ти клас. В първите два раздела ще бъдат избрани трима участници, а в третия – 4. Въпроси ще бъдат задавани и на публиката. Община Враца е осигурила награди както за призьорите в образователната надпревара, така и за публиката. Желаещите да участват в „Надиграй Ники Кънчев“ могат да се запишат на страницата на Община Враца във фейсбук, както и на телефони: 0885 102 295/0877 900 709.