Начало Култура „Враца – книжен град“

„Враца – книжен град“

от Mariana Gomileva
740 преглеждания

Шатри с книги във Враца / снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца 

От 24 до 26 септември 2020 г. във Враца ще се проведе вторият литературен фестивал „Враца – книжен град”. Неговата цел е да събере на едно място автори и читатели, да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца. Официалното откриване започва от 18:30 ч. на 24 септември /четвъртък/ със спектакъл и огнено шоу на театрална група ТЕМП. Веднага след това, от 19:00 ч., врачани ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята „Книга за песните”.

В първите два дни на фестивала „Враца – книжен град“, издателство „Тогедър Академи” и фондация ”Въздигане” организират игра „Съкровищата на Траките“. Насочена е към малките изследователи от II, III и IV клас. Ще се проведе на 24 и 25 септември, при шатрите на книжния базар, пред сградата на Читалище „Развитие“. Целта на играта е да припомни на младите изследователи за нашия произход и да провокира интерес към Регионалния исторически музей, където могат да видят най-голямото, открито досега, тракийско съкровище – Рогозенското.

Част от Рогозенското съкровище

Специално за втория фестивален ден – 25 септември /петък/, във Враца ще пристигне създателят на първия музей на писмеността в България, атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими, който ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия. Той ще запознае посетителите c мaтepиaлитe, cpeдcтвaтa и нaчинитe зa пиcaнe пpeди oтĸpивaнeтo нa xapтиятa, ĸaĸтo и caми да пpoизвeдaт pъчнo xapтия. Участниците ще се докоснат до папирус, пергамент, мастилница и други любопитни предмети. Началният час е 10:00.

От 18:00 ч. писателят Георги Господинов ще се срещне с читателите и ще поговорят за книгата „Времеубежище“. 

Гост на творческата вечер ще бъде и журналистът Георги Тошев. От 19:30 ч. той ще представи книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев. Прожекцията ще бъде на открито, пред сградата на библиотеката и се осъществява със съдействието на кино „Метропол”.

Третият фестивален ден – 26 септември /събота/, продължава с „Джобни чародейства” – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. Артистичната творба условно е разделена на две части: в първата – куклата Чародея разкрива петте си тайни, представляващи неизчерпаем източник на сила, който никой не може да ти отнеме, а във втората чрез взаимодействие с публиката се създава пространство за импровизационен творчески процес. Децата са поканени да бъдат съавтори в приказната игра, като по този начин се стимулира тяхната проактивност. Превръщат се в режисьори, драматурзи или актьори, забавлявайки се и на момента виждайки предложените от тях идеи реализирани. Началото е в 11:00 часа. Събитието е подходящо и за най-малките приятели на книгите и приказните истории.

В 18:00 ч. в събота в града ще пристигне актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той ще представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове. Всеки фокус е магия, малко чудо, което озарява публиката. А Ненчо споделя с читателите си, малки и големи, тайните на 51 фокуса.

Ненчо Илчев показва фокуси

Всеки от фокусите е представен стъпка по стъпка, за да бъде лесно разбрана техниката за изпълнение, и трикът, който трябва да се пази от наблюдателността на зрителя.

Книга за фокуси на Ненчо Илчев

Към книгата са включени и реквизити за направата на три от описаните фокуси – със сигурност ще се изкушите да пробвате таланта си. Така лесно ще усвоите класически фокуси като „Невидимата монета“, „Изчезващата вода“, фокуси въженца, топчета, зарчета, бобчета и кибритени кутийки.

Когато настъпи залезът в третия фестивален ден, в 19:30 ч., ще отвори и ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък – необикновена снимка от своята история!

В рамките на фестивала, в дните от 24 до 26 септември, ще бъде обособено книжно изложение. Фестивалните шатри ще бъдат разположени пред Народно читалище „Развитие 1869”, за да предложат на врачани стотици книжни заглавия. Книжното изложение ще бъде отворено от 10:00 до 20:00 часа.

„Лято в библиотеката“ във Враца / снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца

 Втори литературен фестивал „Враца – книжен град“

24 – 26 септември 2020 г.

Програма

24 септември /четвъртък/

18:30 ч. – Откриване – Интерпретация по „Малкият принц“ и огнено шоу от театрална група ТЕМП

19:00 ч. – Среща със Стефан Вълдобрев

25 септември /петък/

10:00 ч. – 18:00 ч. – Творителница „О`Писменехъ!“ – демонстрация на ръчна изработка на хартия от Деян Павлов-Джими

19:30 ч. – Среща с Георги Тошев – представяне на книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев

26 септември /събота/

11:00 ч. – „Джобни чародейства“ – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян с участие на публиката

18:00 ч. – Среща с актьора и илюзионист Ненчо Илчев

19:30 ч. – Ателие за рисуване със светлина на център АЛОС

24 – 26 септември

10:00 ч. – 20:00 ч. – Книжен базар – пред сградата на Народно читалище „Развитие 1869“ – Враца

* Всички събития ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

* Всички събития за безплатни.

* Всички събития ще се провеждат при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.

Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” – Враца, Регионално управление на образованието – Враца.

Източник: РБ „Христо Ботев“ – Враца

 

Подобни статии