Начало Новини Враца дава пример на София

Враца дава пример на София

от svilen
1300 преглеждания

Млади художници взеха родната къща на Андрей Николов във Враца на концесия преди две години в Деня на будителите. По името на най-известната творба на патриарха на българската скулптура те я нарекоха Дом на творчеството „Дух и материя”, за да я превърнат в дом на изкуството. Стопаните са семейството зографи Петя и Милен Каменови.

В тази къща на стръмната врачанска уличка, която днес носи името му, се е родил месец след Освобождението през 1878 г. Андрей Николов. Първата му връзка с красотата на природните багри е колоритът на Балкана и дрехите на врачанските кокони. Майка му ги боядисвала с орехова шума и билки и ги мятала да съхнат на трънките и по язлъка на малката къща, покрита с плочи. Още в първите години след кончината на скулптора през1959 г. родната му къща е превърната в музей. Запазени били в автентичния си вид голямата одая с оджака и котела, подредбата и дори ямурлукът и цървулите, с които Андрей Николов отишъл в Рим. Дворът с калдъръма пък бил обграден с чимшири. С годините обаче немарата и забравата превърнали родния дом на световния ваятел в пущинак. Къщата взела да рухва, дворът буренясал.

Но в началото на седемдесетте години художникът Евгени Тодоров го възражда за нов живот. По проект на арх. Сава Савов в двора са изградени каменни тераси, обрасли с бръшлян. На сянка под една круша пък е поставена главата на маестро Андрей Николов, изваяна от скулптора Цено Ценов.Домът е прекроен и реставриран и в него се настанява Домът на детската рисунка. За 20 години първите стъпки в изобразителното изкуство правят в него 3500 хлапета. 128 стават художници, други архитекти. „В мътните времена през 1991 г. бях принуден да се откажа”, признава днес Евгени Тодоров. Мутри хвърлили око на възрожденската къща, за да я превърнат в кръчма. Яките момчета дали няколко доста страховити знаци на художника педагог, който без време пенсионирал школата си.

А домът, в който сякаш все още витае духът на Андрей Николов, все пак не става пивница. Но стрехите му хващат паяжини, стените се напукват, дворът тревясва до пояс и само трите круши в него продължават да раждат всяка есен едри масловки. И така 20 години, през които за къщата става дума в предизборни обещания, но нито една общинска управа не успява да намери резерви в бюджета си за нея. Докато на Милен и Петя хрумва идеята, че къщата на Андрей Николов заслужава трети ренесанс. Решението им да вземат къщата на концесия е на ръба на лудостта, признават Петя и Милен. Затова и не се сблъскват с никаква конкуренция в конкурса. Печелят го на 11 ноември 2011 г. Денят, в който получават къщата за срок от 15 години, е толкова важен за тях, че точно тогава се женят. Определен им е годишен наем от 700 лева, а инвестицията, която гълта ремонтът, е 40 000 лева.

Но рискът явно си е заслужавал. Сега в родния дом на Андрей Николов кипи живот от зори до мрак.В него шетат малки деца, ученици, възрастни – занимават се с живопис, скулптура, графика, приложни изкуства и стари занаяти. Всеки, който иска да се докосне до изкуството и до духа на Андрей Николов е добре дошъл в дома на творчеството „Дух и материя”.

Източник: вестник „Монитор“

Автор: Райна Тошева

Снимки: вестник „Монитор“

Подобни статии