Начало Новини ВиК мрежата на Видин е обновена с европейско финансиране

ВиК мрежата на Видин е обновена с европейско финансиране

от svilen
1363 преглеждания

Още един етап от проекта за водния цикъл на Видин официално приключи с откриването на ремонтираната водоснабдителна и канализационна мрежа, съобщават от общината и областната управа в града. Областният управител Момчил Станков и временно изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов откриха официално завършения ремонт, който е част от големия проект за водния цикъл на града. Инвестицията във водния цикъл се оценява на 72.3 млн. лв. и включва рехабилитация на почти цялата ВиК мрежа във Видин, нова пречиствателна станция и ремонт на помпени станции. Парите са осигурени от оперативна програма „Околна среда“. Националното съфинансиране е било 11.4 млн. лв., община Видин участва с 2.1 млн. лв.

Общо ремонтираната водопреносна мрежа е близо 13.5 км, а подменената и разширена канализация е с дължина 12.5 км. Общината има и нова пречиствателна станция, с която може да се преработват отпадъчни води на 56 хил. души по механичен и биологичен начин. В проекта влиза и пълна реконструкция на две помпени станции. От местната власт уверяват, че всички разкопани улици вече са асфалтирани отново.

Изпълнител на проекта е консорциум „Обединение Панония Аква“, в което водещ партньор е „Станилов“, заедно с „Водоканалстрой“ –Бургас и „Аква Темпус“ – София. Водещият партньор „Станилов“ на Георги Станилов е сред най-големите български компании за инфраструктурно строителство. „Водоканалстрой“ се занимава с изграждане на ВиК мрежи и е собственост на Димитър Костов, Желез Янев, Георги Георгиев и Илияна Григорова.

Третият участник в обединението „Аква темпус“ се занимава с инженеринг и инфраструктурно строителство. Нейни собственици с равен брой дялове са Цвета Атанасова Овчарова и Владимир Янков Стоилов, показва справка в Търговския регистър. Компанията е с капитал 10 лв.

Проектант на обновената ВиК мрежа във Видин е консорциумът „Понс-Вабаг-Еко Видин 2013“. Същото обединение беше избрано да изгради и пречиствателната станция от водния цикъл. От нея са завършени 40%, по информация от община Видин. Следващият етап трябва да продължи в новия програмен период на европейските фондове по „Околна среда 2014-2020“.

Подобни статии