Начало Бизнес Видин с информационен център „Европа Директно“ от ново поколение

Видин с информационен център „Европа Директно“ от ново поколение

от Mariana Gomileva
850 преглеждания

Откриването на ИЦ „Европа Директно – Видин“ от ново поколение / снимка: Сабрина Калъчова

Всички от Видин и региона да имат възможност да участват пълноценно в демократичния процес и да направят своя информиран избор за бъдещето на Европейския съюз – това е основната цел на информационния център от ново поколение ЕВРОПА ДИРЕКТНО, който беше открит във Видин. В него гражданите могат да споделят очакванията си и дават обратна връзка към институциите на ЕС.

Стартът на регионалното представителство на Европейската комисия и Европейския парламент за област Видин – „Европа Директно – Видин“ от ново поколение беше даден от ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев и заместник-кметът на Видин по европейската политики и инвестиции Десислава Тодорова, на 14 май (петък), на открито пред седалището на „Европа Директно – Видин“, на ул. „Христо Ботев“ № 93 в крайдунавския град.

Откриване на ИЦ „Европа Директно – Видин“ от ново поколение / снимка: ИЦ „Европа Директно – Видин“

Теодор Стойчев уточни, че моментът е много отговорен и труден комуникационно, затова е важно гражданите ежедневно да са информирани за активната дейност на Европейския съюз, въпреки бурните времена. „Надявам се новото Правителство да представи скоро в Брюксел Планът за възстановяване и развитие, което е особено важно за всеки един от регионите в България, включително и за Видин. Необходими са инвестиции в регионите, необходими са свежи средства, за да може да се възстанови нормалното функциониране на всеки един бизнес“, сподели ръководителят на Информационното бюро на Европейски парламент.

Андриан Александров, директор на Фондацията за регионално развитие, призова жителите на област Видин да бъдат активни и да се обръщат към експертите на „Европа Директно“ винаги, когато се нуждаят от информация или биха желали да споделят своето мнение или идеи.

„Благодарение на това, че сме част от голямото европейско семейство, в момента реализираме и до две години ще приключи реставрацията на Видинската Синагога, един знаков паметник на културата. Благодарение на оперативните програми ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни сгради, ще бъде реконструирана четвъртата част на централната пешеходна зона, ще бъдат изградени 37 броя социални жилища в град Видин“, каза заместник-кметът на Видин Десислава Тодорова.

Официални гости на откриването бяха още: кметът на Ружинци Александър Александров, зам.кметът на Белоградчик, Радослав Младенов, представители на община Ново село, представители на Областния информационен център, представители на училища от гр. Видин, доброволци и служители на ОбСНВ Видин, представители на регионалните медии. Паралелно с мероприятието бе организирана пресконференция, на която се представиха предстоящите събития на центъра, и се проведе дискусия за дигиталното бъдеще на Европа.

Откриване на ИЦ „Европа Директно – Видин“ от ново поколение

Центърът от ново поколение EUROPE DIRECT Vidin („Европа Директно – Видин“) ще се стреми към повишаване на осведомеността на гражданите за ползите от ЕС в тяхното ежедневие и ролята на Съюза за тяхното бъдеще, и макар че са обусловени като ново поколение центрове „Европа Директно“, структурата във Видин всъщност продължава своята дейност, но вече с повече задължения и отговорности. В следващите 5 години, екипът ще бъде на разположение и ще дава отговор на всички въпроси на гражданите, институциите, местните власти, училищата, бизнеса, свързани с Европейския съюз и неговото функциониране, възможностите за финансиране, за обучение, за работа, за стаж и доброволчество и всякакви други въпроси, които попадат в областите на действие на Съюза.

Можете да се обръщате към Информационен център „Европа Директно – Видин“ за:

  • Информация, съвети, помощ или отговори на въпроси свързани с ЕС, правата на гражданите на ЕС, приоритетите на ЕС, законодателството, политиките, програмите и възможностите за финансиране на проекти с помощта на европейските фондове;
  • Препратки към специализирани издания и източници на информация за ЕС;
  • Допълване и подкрепа на работата на представителството на ЕК в България и на работата на Информационното бюро на ЕП на местно и регионално ниво, чрез осъществяване на разнообразни комуникационни дейности;
  • Отговор на запитвания на гражданите, взаимодействие със заинтересовани страни, сътрудничество с медиите, организиране на събития и информационни дни, обратна връзка с гражданите и други;
  • Предоставяне на достъп до информация относно всички дейности на ЕС, които отговарят на регионалните нужди;
  • Кариерно ориентиране, съдействие и консултации;
  • Информация, комуникация и връзки с медиите по въпроси, свързани с ЕС;
  • Даване на възможност на гражданите за обратна връзка с центъра, но и с европейски институции под формата на въпроси, мнения и предложения пред ЕК.

УСЛУГИТЕ НА ЦЕНТЪРА СА БЕЗПЛАТНИ!

Информационен център „Европа Директно – Видин“

Адрес: гр. Видин 3700, ул. „Христо Ботев“, № 93, Регионален бизнес инкубатор

Тел. 088 9 451 247, е-mail: europedirect.vd@gmail.com                               

www.europedirect-vidin.eu

https://www.facebook.com/europedirectvidin

https://twitter.com/europedirectvd

Подобни статии