Начало Новини Видин и Калафат очакват финансиране по три общи проекта

Видин и Калафат очакват финансиране по три общи проекта

от svilen
1570 преглеждания

Общините Видин и Калафат са внесли три проекта по трансграничната програма „Интеррег Румъния – България“, съобщиха от българската община. Проектите са внесени на 30 септември в секретариата в гр. Кълъраш. Проектите са за „Подобряване на трансграничните връзки с Дунав мост 2 и свързаната TEN-T инфраструктура“, „Историята е учител на живота“ и „Пътят на независимостта 1877-1878“. Бюджетът на видинската община за трите проекта е общо над 10 млн. евро.

В рамките на първия проект трябва да бъде подобрена инфраструктурата на „Дунав мост 2“, който свързва Видин и Калафат. След приключването на проекта се очаква капацитетът на съоръжението да бъде използван максимално добре, уточняват от община Видин, като цитират кмета на града Герго Гергов. Според информация на официалния сайт на моста danubebridge2.com с парите от програмата ще се ремонтира пътната инфраструктура, която свързва съоръжението с път Е79, както и с пристанището на Калафат.

Гергов и кметът на Калафат Мирча Гуца имат споразумение за партньорство при подготовката на предложените идеи за финансиране по трансграничната програма. Планира се по историческия проект да бъдат реставрирани паметници на културата в двата крайдунавски града. Надеждите на местните власти са така да се стимулира туризма. Ако проектът бъде реализиран, с него ще се реконструира музей „Конака“ във Видин и „Маринку“ в Калафат.

Проектът за независимостта 1877-1878 г. е третият поред, с който ще се укрепят и запазят крепостта на Видин и паметници от периода на Руско-турската война в Калафат. Във войната, след която България възстановява държавността си, редом с руските и финландски войници участват и много румънци.

Трансграничната програма „Интеррег Румъния-България“ дава възможност за финансиране на проекти на девет български области и седем румънски. Всички, с изключение на Разград, имат излаз на р. Дунав. В момента по програмата няма отворени покани за нови кандидати. Още информция може д научите от сайта й – cbcromaniabulgaria.eu.
Отворени до средата на януари са поканите по другата трансгранична програма „Интеррег България-Сърбия“. Изискванията за нея може да прочетете тук: Трансгранична програма България–Сърбия ще финансира проекти с идеална цел.

Подобни статии