Начало Новини Областният управител на Видин се срещна с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”

Областният управител на Видин се срещна с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”

от svilen
651 преглеждания

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов се срещна тази сутрин с инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), съобщиха от Областна администрация- Видин. Двамата обсъдиха в кабинета на областния управител актуалните проекти в сферата на пътната инфраструктура.

Основна тема в разговора им бяха пътните проекти по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”,  които ще се реализират още тази бюджетна година на територията на област Видин. Един от одобрените за финансиране проекти, внесен от Областна администрация – Видин, е за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на пътя от           с. Салаш до границата с Република Сърбия. Изграждането на участъка ще осигури пътната връзка с бъдещия в този район нов граничен контролно – пропускателен пункт.

Областният управител информира инж. Чайков, че скоро ще приключи  процедурата по отчуждаването на частни имоти в землището на с. Салаш. Тя бе разпоредена от инж. Кръстьо Спасов с цел ускоряване строителството на пътя.  Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, която е инвеститор на обекта, увери областния управител, че средствата за обезщетенията са осигурени и ще бъдат изплатени в срок на всички собственици на имоти.

„До началото на май 2014 г. ще бъде проведена процедурата за избор на изпълнител на пътя от с. Салаш до сръбската граница и още същия месец ще стартира неговото строителство”, каза инж. Чайков.

Председателят на УС на АПИ информира областния управител, че в момента се уточнява програмата и за другите ремонти, които ще се извършат на републиканската пътна мрежа в областта. След гласуваните вчера от Народното събрание изменения и допълнения на Закона за пътищата, АПИ вече ще полага грижи и  за пътните участъци, преминаващи през населените места в общините. По този начин ще се повиши качеството на поддържане на пътищата и ще се освободи финансов ресурс, който общините да могат да използват за поддържането и подобряването на състоянието на собствената им инфраструктура.

Подобни статии