Начало Новини Видин ще открие новия туристически сезон с дегустация на вино

Видин ще открие новия туристически сезон с дегустация на вино

от svilen
1336 преглеждания

L06A6941Новият туристически сезон във Видин ще бъде открит с дегустация на местни вина по време на двудневен фестивал, който започва в петък, 20 март, съобщиха от общината. Събитието ще бъде в музея „Кръстата казарма в града“, а достъпът до него е свободен. Сред избите, които ще предложат вино, са „Боровица“ от едноименното село до Белоградчик, „Бургозоне“ от Оряхово, още няколко изби от района на Видин, както и такива от близките гранични райони на Сърбия и Румъния.

Кетърингът за вината ще бъде осигурен от двете професионални гимназии в града, профилирани в обучение за туризъм и кулинария. Едната гимназия ще подготви менюто за белите вина, а другата – за червените. По време на фестивала ще се демонстрира декантиране на вино от ученици от професионалните паралелки, а началото на туристическия сезон ще продължи с откриването на изложбата „Вино и смях“. Материали за нея са предоставени от Музея на хумора и сатирата в Габрово.

По план първите гости с круизен кораб трябва да пристигнат на 22 март, обясниха от общината. От круизите по Дунав идва един основните туристически потоци – миналата година посещения в града са направили 167 кораба. Обичайната им програма е сити тур с обиколка на основните забележителности, като някои групи остават и за повече време. Сред чуждите туристи най-многобройни са американските, следвани от германските, скандинавските и канадските групи, показват отчети от продадените входни билети за крепостта „Баба Вида“.

С най-голям дял обаче си остават българските посетители на града. Често се комбинират разходка до Видин с разглеждане на забележителностите и на Белоградчик. Сред българските преобладават семействата и групите от студенти и ученици. Обратно на очакванията, румънците не са толкова многобройни посетители във Видин. Местни предприемачи обясняват по-слабата посещаемост с таксата, която автомобилите заплащат за преминаването през „Дунав мост 2“, който свързва Видин и Калафат. На няколко пъти са правени предложения леките автомобили от двете съседни области на България и Румъния да бъдат освободени от такси, но резултат няма. Основната част от трафика са товарни камиони, така че частичното освобождаване от такса не би трябвало да се отрази сериозно на приходите. В момента цената за преминаване на лек автомобил по моста е 12 лв., за автобуси е 23 лв., а тези с повече от 22 места за пътници плащат по 49 лв. За товарните автомобили в зависимост от масата се плащат от 23 до 72 лв.

Ако пътувате от България, до Видин има влак – пътническата гара е в центъра на града. Времето за път е от 4 часа и 40 мин до 5 часа, повече от 6 часа е разписанието, в което има прекачване и изчакване в Мездра. Пътуването с автобус отнема около 4 часа и половина, с кола – около 3 и половина, до 4 часа. В момента обходния път на Монтана е затворен за ремонт и движението се отклонява през Дунавци. По-малки и леки превозни средства могат да минават и по главния път, като заобиколят затворения участък на излизане от Монтана. Препоръката ни е да резервирате хотел предварително и да имате предвид, че Видин и Белоградчик не са дестинация, която може да бъде разгледана за ден.

Подобни статии