Начало Новини Видинският регион отбелязва важни годишнини

Видинският регион отбелязва важни годишнини

от svilen
1380 преглеждания

В събота, на 7 февруари, се навършиха точно 15 години от подписването на протокола за изграждането на Дунав мост 2 между Видин и Калафат. Това припомнят от отдела на „Държавен архив“ във Видин в своя календар с най-важните кръгли годишнини от областта за тази година. Протоколът за моста, открит през юни 2013 г., е една от тях, наред с десетилетия и столетия от датите на въстание, културни и образователни събития, важни дати от икономическия живот на обл. Видин.

През тази година на 1 юни ще бъдат отбелязани 165 години от избухването на въстанието от 1850 в Северозападна България. То е известно още като Белоградчишкото въстание, Белоградчишката буна, и е сред първите бунтове на Възраждането по българските земи. Преди това Видинско ще отбележи няколко празника.

На 31 март се навършват 130 години от рождението на художника Жул Паскин, който прекарва първите години от живота си в крайдунавския град. От „Държавен архив“ – Видин напомнят, че при тях се съхраняват документи, свързани с художника – оригиналът на свидетелството му за раждане, а почитателите му могат да се запознаят и с издадения през 1995 г. каталог с негови творби.

Като район с богата история, Видин си има и археологическо дружество и на 13 април се навършват 105 години от учредяването му. Самият „Държавен архив“ в града също има празник – през месец май той става на 55 години. Вече на 50 години е и предприятието за гипс в с. Кошава. То е открито на 15 юли 1965 г. като „Държавен гипсов комбинат Кошава“, днес е „Гипс“ – Кошава. Същата година, но на 3 август е направена първата копка на един от най-знаковите за цяла България проекти от онова време – Стопанския химически комбинат във Видин. На 3 ноември ще се честват 45 години от официалното му откриване. Днес негов наследник е „Видахим“, който си остава най-големия работодател в областния град.

Една интересна, но слабо позната дата ще бъде отбелязана на 11 ноември – 130 години от обсадата на Видинската крепост от сръбските войски по време на Сръбско-българската война. Още няколко годишнини показват богатия духовен и образователен живот, на който преди десетилетия се е радвала областта. Сред тях е 180 години от създаването на килийното училище в с. Рабиша, 165 години училище „Христо Ботев“ в с. Горни Лом и 130 години от откриването на училищата с имената на „Св. Св. Кирил и Методий“ във Видин и с. Дреновец. Тази година се навършват и 70 години от водоснабдяването на Белоградчик.

От „Държавен архив“ – Видин напомнят, че при тях се съхранява много богат материал за миналото на региона. Към началото на тази година в него има 1792 фонда, повечето от които обществени, а 190 лични припомнят историята. На място се съхранява и стария партиен архив. Съхранените документи отразяват развитието на региона във всички сфери на обществения живот, коментират от архивната институция. Основната част от документите застъпват периода от Освобождението до днес.

Още от „Държавен архив“ – Видин вижте на archives.government.bg

Подобни статии