Начало Забавления Видинският панаир 2020 се отменя 

Видинският панаир 2020 се отменя 

от Mariana Gomileva
3066 преглеждания

Входът на бившето военно поделение, където се провежда напоследък Видинският панаир / снимка: архив Радио Видин

Тази година, няма да се проведе традиционният видински панаир през август. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Областния кризисен щаб. В нея участваха областният управител Момчил Станков, заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, председателят на Общинския съвет Генади Велков и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

Заседание на Областния кризисен щаб – Видин

На заседанието е взето решение, предвид създалата се усложнена обстановка в цялата страна във връзка с COVID-19, масови събития със струпване на голям брой хора, да бъдат отменени заради риска от зараза. В това число попадат предстоящите панаири и съборите, които се провеждат в много селища.
Борислава Борисова каза, че Общината е имала готовност, ресурс и желание да организира тазгодишния Видински панаир, който е с над 120-годишна история. „Но предвид удължаването на епидемичната обстановка, за нас са най-важни здравето и живота на хората. Не искаме да бъдем причина за създаването на предпоставки за разпространението на COVID-19. Общинското ръководство разбира сериозността на проблема и нито за миг не се поколебахме да приемем и изпълним решението на Областния щаб“ – заяви заместник-кметът. Тя отбеляза, че в близките изминали години традиционния панаир е посещаван средно на ден от над 10 000 души, а когато в концертната програма са участвали големи звезди – дори и над 20 000. Борисова допълни още, че традиционното изложение е не само място за продажбата на стоки, но и за създаване на много контакти, за срещи с близки и приятели. В него се включват производители, търговци и занаятчии от цялата страна, както и от съседните Сърбия и Румъния. И изрази надежда, че догодина нещата ще се нормализират и хората отново ще се радват на дългогодишната традиция.
Председателят на Общинския съвет сподели, че допреди 10 дни неговото мнение е било да се проведе Видинския панаир, с оглед на това, че е един от най-старите, че ще донесе приходи на много видински фирми, както и на Общината. Днес той също подчерта, че на първо място трябва да стои грижата за здравето на хората и подкрепя решението на щаба.
Областният управител обясни, че що се касае до всички масови мероприятия, които са свързани със струпване на много хора и не може да се направи организация за дистанция и дезинфекция, то те ще бъдат забранени. „Не можем да си позволим Видин отново да се превърне в огнище на заразата“ – категоричен бе той.
Борисова потвърди, че най-близките предстоящи събития, които се организират съвместно с Общината – Retro Parade – Vintage Vehicles Vidin 2020 и Summer Vibes Festival Vidin 2020, ще се проведат при спазване на всички необходими противоепидемични мерки.

Източник: Община Видин

Подобни статии