Начало Еврофинансиране Видинска журналистка спечели награда в европейските призове Megalizzi-Niedzielski

Видинска журналистка спечели награда в европейските призове Megalizzi-Niedzielski

от Mariana Gomileva
1821 преглеждания

Еврокомисарят по кохезионната политика и реформите Елиза Ферейра и победителката в категорията за видеорепортаж – видинската журналистка Антонина Лозанова, по време на 21-та Европейска седмица на регионите и градовете в Брюксел (#EURegionsWeek) / снимка: Мариана Гомилева

Един от най-бедните градове в цяла Европа Видин отново доказа, че има „какво да даде на света“, след като видинската репортерка Антонина Лозанова спечели голямата награда за видеорепортаж, в състезание с общо 40 участници в престижните награди Megalizzi-Niedzielski в Брюксел.

Обръщението на Антонина Лозанова преди награждаването / снимка: Мариана Гомилева

Призовете се връчват всяка година в рамките на инициативата Youth4Regions, по време на най-голямата проява за регионална политика в Европа – Европейската седмица на регионите и градовете. Наградата Megalizzi-Niedzielski за млади и обещаващи журналисти беше стартирана през 2019 г. и отдава почит на Антонио Мегалици и Бартек Пьотр Орент-Неджелски – млади репортери със силна съпричастност към ценностите на ЕС, които трагично загубиха живота си след терористично нападение в Страсбург през 2018 г. Оттогава 11 европейски журналисти са спечелили наградата.

Антонина сред претендентите от Дания и Италия / снимка: Мариана Гомилева

На церемонията в Gold Hall на Европейския конгресен център SQUARE тази година кореспондентът на БТА във Видин – младата и талантлива Антонина Лозанова впечатли Генерална дирекция DG REGIO с видеорепортаж от родния край и силно присъствие на сцената, откроявайки се с интелект и интересни коментари сред 8-те финалисти, претендиращи за приз. Тя настоя, че Видин е място с много потенциал, и независимо от ниския жизнен стандарт, има желание да се развива в крайдунавския град. За целта припомни на делегатите в залата, че положителната промяна от младите хора може да се случи с подпомагане от инвестиции по политиката за сближаване.

Еврокомисарят Елиза Ферейра и Антонина Лозанова / снимка: Мариана Гомилева

Името ѝ беше обявено лично от еврокомисарят по кохезионната политика и реформите Елиза Ферейра, която уточни: „Тримата лауреати на наградата в различните категории – от България, Хърватска и Украйна, са талантливи журналисти с голям потенциал, които силно подкрепят ценностите на ЕС. Нашите демокрации зависят от свободната, независима преса, затова трябва да продължим да подкрепяме журналистите и медийните организации в борбата им да предоставят висококачествена информация на европейците.“

Престижната статуетка беше връчена на нашето момиче от председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, Юнус Омарже.

Награждаването от председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, Юнус Омарже / снимка: Мариана Гомилева

В другите категории бяха отличен хърватската млада журналистка Сара Фачко и украинската репортерка Олена Мартиниук. Всички лауреати бяха приветствани от гомламата победителка в наградите през 2019 г. – хърватската млада журналистка Теа Миханович.

Хърватската победителка Сара Фачко, репортерът на СЕВЕРОЗАПАЗЕНАБГ Мариана Гомилева и предишната хърватска призьорка Теа Минахович / снимка: Дражен Зима

Антонина е завършила „Медии и журналистика“ в Университета за национално и световно стопанство, а по-късно и операторската школа към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Като студентка е избрана сред 100-те най-талантливи студенти по журналистика според програмата Future News Worldwide на Британския съвет, носител е на наградата на фондация „Димитър Цонев“, печелила е и студентски конкурс на името на Петър Увалиев. В момента се занимава активно с фотография и е създател на проекта за Летящи рокли, разкриващ красотата на Белоградчишките скали и други емблематични места в Северозапада. Отскоро е кореспондент на БТА – Видин, като в момента се фокусира върху работата си по представянето на кандидатите за кметове и членовете на листите за Общински съветници на предстоящите местни избори в България.

Антонина с приза Megalizzi-Niedzielski / снимка: Мариана Гомилева

Интервю на Антонина пред италианска медия / снимка: Мариана Гомилева

Комисията обявява и нова покана за представяне на предложения в подкрепа на повишаване на осведомеността относно политиката на сближаване и нейното положително въздействие върху живота на гражданите на ЕС. Новата покана за представяне на предложения е с общ бюджет от 7 милиона евро. Досега Комисията е предоставила финансиране в размер на 35 милиона евро на повече от 150 медийни организации, чиито комуникационни дейности са достигнали до милиони хора чрез традиционните медии, телевизия и радио, прояви и онлайн платформи. Крайният срок за подаване на кандидатури е 9 януари 2024 г.

Участниците в церемонията Megalizzi-Niedzielski / снимка: Мариана Гпомилева

Репортер: Мариана Гомилева, (Брюксел)

 

 

Подобни статии