Начало Новини „Виваком“ ще финансира обществени проекти за регионално развитие

„Виваком“ ще финансира обществени проекти за регионално развитие

от svilen
1790 преглеждания

Мобилният оператор „Виваком“ ще финансира обществени проекти в цяла България с цел подкрепа на малки населени места. Това обявиха от компанията при представянето на „Регионален грант“, по който ще се отпускат до 5 хил. лв. на проект. Проектите могат да бъдат от цялата страна и няма ограничение или предимство за определени области.

Условието е с тях да се подпомогнат местни общности и да имат видим ефект и полза. До участие се допускат читалища, училища, неправителствени организации и сдружения, които не са търговски дружества. Няма ограничение къде да бъдат регистрирани, стига да са вписани в Централния регистър към Министерство на правосъдието.

За получаването на грант не е ограничен и броят на проектите от един регион, които могат да се финансират. От журито обясниха, че е напълно възможно два добри проекта от една община да получат пари. По думите им това е едно от малкото състезания, които поставят наравно всички общини и региони – без преференции и без необходимост от сложни административни процедури.

vivacomfund-5От „Виваком“ уверяват, че кандидатстването ще е лесно, а предимство ще имат проекти, предлагащи иновативност при решаването на проблеми на общността. В журито на конкурса са писателят Захари Карабашлиев, директорът на Български център за нестопанско право Любен Панов, журналистът Ива Дойчинова, създателят на фондация StartUp Крис Георгиев и Веселка Вутова, директор „Корпоративни комуникации във “Виваком“.

Срокът за подаване на проекти е 20 декември, до 17 януари журито ще направи оценка на предложените концепции. Одобрените ще бъдат поканени да разработят идеите си в срок от 18 януари до 7 февруари. До края на февруари ще се оценяват направените предложения и в началото на март се очаква да се сключат договорите. Максималния размер на финансиране е до 5 хил. лв., като ще се допускат и до 10% разходи за дейности, непряко свързани с проекта. Грантът на „Виваком“ се отпуска за първа година и е на обща стойност 50 хил. лв. От компанията изчисляват, че това означава поне 10 проекта за подкрепа на общности в България.

vivacomfund-3Продължителността на „Регионален грант“ е 12 месеца, но може да се подкрепят и по-дългосрочни идеи. В такива случаи изплащането на парите ще е по предварително споразумение. Ако проектът е с продължителност до 6 мессеца авансово се превежда 80% от одобреното финансиране, а останалите – след одобрение на финалния отчет. При разработки за срок 6-12 месеца авансовото плащане е 50%, още 40% ще се дават при междинен отчет, а останалите – след одобрение на финалния.
Още информация и формуляра за кандидатстване може да намерите на vivacomfund.bg.

Подобни статии