Начало Забавления „Венеца Run“ – състезание сред живописни гледки в Северозапада

„Венеца Run“ – състезание сред живописни гледки в Северозапада

от Mariana Gomileva
1972 преглеждания

Александър Александров, един от организаторите на „Венеца Run“ подготвя трасето преди състезанието / снимка: BG Events & Guiding 

Първото по рода си планинско бягане по условната граница на Дунавската равнина и Западния Предбалкан „Венеца Run“ ще се проведе на 18 април 2021 г. от 11 часа. Това ще бъде бягане с кауза, защото след събитието, ще бъде създадена екопътека по маршрута.

Планинският Рид Венеца е дом на централната група Белоградчишки скали, пещерите „Венеца“ (бижуто на всички пещери), „Козарника“ с най-ранното човешко присъствие в Европа, „Башовишки печ“ (най-дългата пещера в Северозападна България), „Лепеница“ и други.

Старт-финалът на състезанието е при пещера „Венеца“. „Сериозно трасе се получи, разделено на две – 14 км. с 600 м. изкачване. Всички печелят гледки, но най-бързите на изкачването получават шоколад, най-бързите по трасето получават по първите места по 100 лева. Ще минем през красивата местност Башовичка Бара, през която тече река Скомля. Ще се изкачим към Билото на Рид Венеца, от където се открива прекрасна гледка към град Белоградчик, Белоградчишките скали, Връх „Ведерник“, Стара Планина и Езеро „Рабиша“. След кратка почивка за снимки ще се спуснем през гората, през Дълбока Падина, още една прекрасна местност, и от там, през полето, ще се върнем за финал“ уточнява основният организатор на състезанието и победител в последното издание на маратона „Дунав Ултра“, Александър Александров.

„Венеца Run“, контрола „Диви Зюмбюли“ където свършва изкачването и ще станат ясни най-бързите.

„Венеца Run“, контрола „Диви Зюмбюли“ където свършва изкачването и ще станат ясни най-бързите.

Таксата за участие е 20 лв. За всички участници Община Димово ще предостави ваучери за посещение в Пещера Венеца.

Adventure Track е допълнително приключение, наречено „СЕЛФИ С ЧУДЕСАТА“, за ценителите на красивите гледки, които няма да са рамкирани в границите на трасето и ще имат задача за изпълняване. На това събитие задачата ще им бъде да си направят СЕЛФИ с ЧУДЕСАТА и панорамна снимка към БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ, задачата е да познаят имената на 2 ключови скали и да покажат къде се намира Калето, на финала ще бъдат изпитани от жури. Най-красивото селфи и панорама ще са наградени с кекс и бира от местни спонсори.

Ирена е една от участничките, която инспектира предварително трасето.

 

„Венеца Run е мястото с най-красивите залези. Всички дошли предварително за старта могат да се включат в импровизиран поход в събота и да посрещнем залеза на скалния рид Венеца“, допълват организаторите.

Източник: Александър Александров

 

Подобни статии