Начало Бизнес Български проект спечели награда в престижния конкурс RegioStars 2023 г.

Български проект спечели награда в престижния конкурс RegioStars 2023 г.

от Mariana Gomileva
8529 преглеждания

Призьорите в европейския конкурс RegioStars 2023 г. с еврокомисаря Елиза Ферейра, на сцената в Острава, Чехия / снимка: Мариана Гомилева

На официална церемония в град Острава, Чехия, бяха излъчени победителите в шестнадесетата годишна надпревара RegioStars 2023 г. Победител в категорията „Европа близо до гражданите“, спечелил гласовете на публиката, е проектът от България – „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“, финансиран по Оперативна Програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Престижният европейски конкурс RegioStars

Наградите REGIOSTARS са конкурс, който Комисията организира ежегодно от 2008 г. насам. В него се награждават най-добрите проекти, финансирани от Кохезионния фонд, които демонстрират високи постижения и нови подходи в регионалното развитие и служат като вдъхновяващи модели за други общности в цяла Европа.

За участие в тазгодишния конкурс бяха подадени общо 228 кандидатури от целия Европейски съюз. От тях 30 финалисти бяха избрани да изнесат окончателната си презентация пред жури по време на годишната Седмица на регионите на ЕС, която се проведе през октомври 2023 г. в Брюксел. След това беше решено церемонията по награждаването да се проведе в град Острава, Чехия. Всяка година домакин на церемонията се е различна държава членка въз основа на ротационен календар. 

Сградата на церемонията REGIOSTARS 2023 в Острава, Чехия / снимка: Мариана Гомилева

 

Сцената на церемонията REGIOSTARS 2023 в Острава, Чехия / снимка: Мариана Гомилева

Ето какво каза европейският комисар по политиката на сближаването и реформите, Елиза Ферейра по време на церемонията: Моите най-сърдечни поздравления за проектите, отличени с наградите REGIOSTARS за тази година. Отново съм изпълнена с вдъхновение, след като видях тези иновативни проекти, които оказват реално въздействие върху живота на хората в цяла Европа. Тези проекти ясно показват добавената стойност на политиката на сближаване в отговор на нуждите на гражданите на местно равнище. Политиката на сближаване има силата да оказва положително въздействие върху всекидневния живот на гражданите и предстои още много!

Еврокомисарят по политиката на сближаването и реформите, Елиза Ферейра / снимка: Мариана Гомилева

Победителите за 2023 г.

Проектите в действителност показват как чрез политиката на сближаване ЕС постига промяна на място и укрепва икономическото и социалното развитие в целия ЕС. Ето кои бяха победителите тази година:

Категория 1 — Конкурентоспособна и интелигентна Европа: Испанският проект „Edificio Fundacion Pasqual Maragall“ е начело на списъка в тази категория. Основаната в Барселона фондация вече разполага с модерна инфраструктура, която дава възможност за научни изследвания, цифровизация и сътрудничество с други държави от ЕС за борба с болестта на Алцхаймер. 

Награждаването на „Edificio Fundacion Pasqual Maragall“ / снимка: Мариана Гомилева

Категория 2 — Зелена Европа: Проектът „From mine to river. The Water Guardians“ (по Interreg, разположен на границата между Румъния и Сърбия, печели в тази категория. Два университета и една НПО се обединиха, за да разработят решение за намаляване на замърсяването, причинено от миннодобивните дейности, и за възстановяване на естествената привлекателност и естетиката на граничния район. 

Награждаването на „From mine to river. The Water Guardians“ / снимка: Мариана Гомилева

Категория 3 — Свързана Европа: Наградата за тази категория получи проект по Interreg, който обединява участници от Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Италия и Полша. „Dynaxibility4CE“ подобрява нисковъглеродната мобилност и качеството на въздуха в региона на Централна Европа, като предоставя на органите за обществен транспорт стратегии за планиране и необходимите инструменти за справяне с новите тенденции в мобилността. 

Награждаването на „Dynaxibility4CE“ / снимка: Мариана Гомилева

Категория 4 — Социална и приобщаваща Европа: Победителят е „ProFem 2.0“ от Чехия. Проектът предлага подкрепа за жертвите на домашно и сексуално насилие чрез специализирани центрове и онлайн платформа. Той показа способността за подкрепа на жертвите в цялата страна чрез създаване на специфични структури на национално равнище.

Награждаването на „ProFem 2.0“ / снимка: Мариана Гомилева

Категория 5 — Европа по-близо до гражданите: „EuregioFamilyPass“ — карта, която предлага многобройни ползи за семействата (например достъп до културни прояви, обществен транспорт и образование) в регион Тирол — Южен Тирол — Трентино между Австрия и Италия, бе победителят в тази категория. 

Награждаването на „EuregioFamilyPass“ / снимка: Мариана Гомилева

Категория 6 — Тема на годината (2023 г. — Европейска година на уменията): „TechGrounds“ от Нидерландия осигури спечели първото място в тази категория. С проекта се преодолява несъответствието, което често се наблюдава на пазара на труда в областта на информационните технологии, като се стимулират скритите таланти и се предлага насочващ подход към ИТ — от съвети за привличане на персонал до специализирани обучения.

Награждаването на „TechGrounds“ / снимка: Мариана Гомилева

Българският победител

Както всяка година, гражданите бяха поканени да гласуват за предпочитания от тях проект измежду 30-те финалисти за наградата Public Choice. Фаворитът на публиката в REGIOSTARS 2023 е българският проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“. Проектът бе една от петте номинации на журито в категорията „Европа по-близо до гражданите“.

Българската награда / снимка: Мариана Гомилева

Българската победителка / снимка: Мариана Гомилева

„Благодаря, Бургас! Благодаря, приятели на Бургас за подкрепата! Заслужихме си наградата! Браво и на екипа на Регионална библиотека “Пейо Яворов”!“, написа в профилите си в социалните мрежи кметът на Бургас Димитър Николов.

Така най-предпочитаният проект от публиката, който получи и най-много гласове онлайн, беше „Център за културно изкуство: музей и библиотека“ в Бургас, България. Благодарение на кохезионните фондове изоставена сграда беше преобразувана в културен и образователен център, в който понастоящем се помещават музей, най-голямата библиотека в Югоизточна България с 600 000 книги и пространство, което може да се използва за обществени мероприятия и семинари. Общият бюджет на проекта е 9,94 млн. лв.

Награденият музей библиотека в Бургас / снимка: МРРБ

Библиотеката на Бургас за втора поредна година е финалист в конкурса. Освен реновация на сградата, по проекта е въведена електронна система за дигитализация на изданията за управление на библиотечния фонд, което позволява ефективното му използване от читателите от всички възрастови групи. Библиотеката е първата в страната, която работи денонощно.

В обновения Център за съвременно изкуство и култура има възможност за допълнително творческо развитие и образование в областта на изкуствата в съвременни и модерни зали. Те са оборудвани съгласно всички съвременни изисквания за образователни и творчески курсове – писане на книги, създаване на комикси, майсторски арт класове, кръжоци по приложни изкуства и др. Посетителите имат достъп и до най-съвременни високотехнологични форми на изкуството в залата за добавена реалност в 3D пясъчна кутия и интерактивен музей.

Наградените в REGIOSTARS 2023 / снимка: Мариана Гомилева

Наградите RegioStars се превърнаха в европейски знак за високи постижения при проекти по линия на политиката на сближаване на ЕС, които представят новаторски и приобщаващи подходи за регионално развитие и вдъхновяват регионите да прилагат все по-въздействаща политика на сближаване на ЕС, която отговаря на нуждите на гражданите на местно равнище.

репортер: Мариана Гомилева (11.2023 г., Острава, Чехия)

Подобни статии