Начало Новини Български и сръбски общини с общи проекти за развитие на туризма

Български и сръбски общини с общи проекти за развитие на туризма

от Mariana Gomileva
1306 преглеждания

Общините Кула, Ново село и Брегово са подготвили общи проекти заедно със сръбската общ. Кладово, с които да кандидатстват по транграничната програма „Интеррег България-Сърбия“, съобщиха от областната управа във Видин. Българските местни власти и представители на Кладово са се договорили за проектите на среща в четвъртък по инициатива на заместник-областния на Видин Албена Георгиева, уточняват от държавната институция.

Кула и Кладово смятат да работят за консервация и реставрация на културното и историческо наследство. Сръбската община планира да си сътрудничи с Ново село по проекти за туризъм и обучения, свързани с местната кухня и производството на вино. Целта ще е ангажиране на млади хора, става ясно от плановете на местните власти. Брегово, за която това ще е първият трансграничен проект, смята да финансира работа по предпазване от пожари. Партньор по него ще е регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин.

Предложенията за финансиране по трансграничната програма се подават до 18 януари. Това е крайният срок за прием по първата процедура. Общият бюджет на програма „Интеррег България-Сърбия“ е 341 млн. евро. Те са планирани за усвояване до 2020 г. и по тях могат да кандидатстват общини, читалища, сдружения с нестопанска цел, които имат идеи за развитие на устойчив туризъм, младежки дейности и опазване на околната среда, включително културно-историческото наследство.

Община Видин и отсрещният гр. Калафат вече обявиха, че в края на септември са внесли три проекта по трансграничната програма с Румъния. Те са за подобряване на транспортните връзки и опазване на историческото наследство, включително реконструкция на музеи. Първият прием по „Интеррег България-Румъния“ вече приключи.

Още за трансграничните програми може да прочете тук:

Видин и Калафат очакват финансиране по три общи проекта

Видин и Зайчар ще работят по общи европейски проекти

Гранични райони на България и Сърбия ще получават пари по европейска програма

Подобни статии