Начало Новини БЧК преведе събраните дарения на Мизия

БЧК преведе събраните дарения на Мизия

от svilen
656 преглеждания

Два месеца след потопа във Врачанско събраните дарения по сметките на Българския червен кръст вече са преведени и още следващата седмица пострадалите хора в Мизия и съседните общини ще започнат да получават помощи. Причината за дългото чакане след наводнението в началото на август е бавната реакция на местния съвет в Мизия, който е изпратил списъка с размера на щетите едва в понеделник.

Още преди месец националният съвет към БЧК отреди на шест общини във Врачанско 502 хил. лв. от събраните средства в националната кампания, но те не можеше да се преведат заради липсата на списък. Дори възникнаха съмнения, че причината са политически борби, защото съветът се самоиздигна непосредствено след потопа. В него влизат както пострадали от бедствието, така и представители на общината. След като най-накрая списъкът е бил изпратен, се оказа, че сумите са смятани до стотинка и това ще създаде известни затруднения при подготовката. В крайна сметка парите в Мизия ще се раздават в пликове следващата седмица, обясниха от пресцентъра на БЧК пред „Сега“. За раздаването на даренията ще се погрижи центърът на БЧК във Враца, по чиято сметка са преведени парите. Сумата е разпределена между шест общини – Мизия, Бяла Слатина, Хайредин, Борован, Мездра, Враца. Сумите варират, като някои пострадали ще получат 400 лв., а други 1000 лв. Те са определени на база критерии, определени от обществения съвет – в зависимост от потребностите, дали е единствено жилище и други.

Досега хората в Мизия и другите пострадали общини в района са получили единствено еднократната финансова помощ до 325 лв. от държавата. Даренията, събрани по сметките на община Мизия няма да бъдат раздадени на хората, разказаха местни жители пред Нова тв. „12 хил. ще се дадат за доставка и превоз на дървен материал, 10 хил. лв. за почистване на наносите на канализацията, за извозване на боклуци от срутени къщи“, обясни пред Нова тв кметът на града Виолин Крушовенски. Много от местните обаче разказаха, че вече са теглили кредити и са платили за разрушаване и извозване. Според кмета, щом парите са преведени по общинската сметка, значи парите са за общината и за покриване нуждите на хората.

РЕГИСТЪР

От регистъра на даренията на община Мизия става ясно, че по сметките на кметството има събрани 66 733.92 лв. от частни лица и фирми. Последното дарение е от 25 септември. Някои от дарителите са посочили за какво искат да бъдат изхарчени средствата. Например за възстановяване на училището в града, но срещу повечето в регистъра е посочено, че сумата е преведена „без условие“. Това означава, че общината сама може да реши за какво да изхарчи даренията.

Източник: http://www.segabg.com/article.php?id=719395

Снимка: Архив „Сега“

Подобни статии