Начало Градска среда Букьовци преди да се превърне в Мизия

Букьовци преди да се превърне в Мизия

от Mariana Gomileva
1315 преглеждания

Букьовци в началото на ХХв. / снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца

Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г. Тракийските племена, обитавали онези земи, са оставили богато културно наследство. Намереното през 1925 г. прочуто Букьовско съкровище от сребърни тракийски накити днес се съхранява в Националния исторически музей, София. В края на VI и началото на VII в. славяните основат свое селище в североизточната част на днешна Мизия.

Село Букьовци е оформено през XVIII в. За първи път името му се среща в турски регистър от 1848 г.

В началото на 1870-те години букьовчани създават местен таен революционен комитет за подготовка на въоръжено въстание. В селата са отсядали Левски, Заимов, Бенковски, Волов, Обретенов. Душа на комитета през 1874 г. става учителят Спас Соколов, който участва и в Ботевата чета. Освобождението за този край настъпва на 21 ноември 1877 г.

На 13 февруари 1970 г. с Указ № 344 на Държавния съвет е образуван град с древното име Мизия от сливането на селище от градски тип Букьовци и село Гложене. През 1978 година Гложене е обособено като самостоятелно селище (днес в Община Козлодуй), но Букьовци продължава да се казва Мизия и остава със статут на град.

През 1904 г. в състава на Оряховската околия влизат 36 села. Благодарение на проф. Б.Тошев достигаме до ценния „Пътеводител на Оряховската околия“ (Свищов, 1904 г.). Съставители на книгата са Стоян Георгиев и Тодор Икономов, туристи от Оряховското туристическо дружество „Дунавски турист“. Текстовете за оряховските села са подготвени от учители в тези села.

Публикуваме оригиналните факсимилета на любопитното описание на Букьовци:

Източник: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист

 

 

Подобни статии