Начало Икономика Британци и белгийци направиха нов търговски парк в Зайчар

Британци и белгийци направиха нов търговски парк в Зайчар

от Mariana Gomileva
3370 преглеждания

Откриване на парка | снимка: Poseidon Group

Британската компания за имоти Poseidon Group и белгийскиата Mitiska REIM откриха нов търговски парк в Зайчар, съвсем близо до границата с България, съобщава Seenews. Инвестицията се оценява на 10 млн. евро. Новият Capitol Park разполага с 6500 кв. м търговска площ и се намира в центъра на града, на улица „Купичева“, близо до много посещавана зона за разходки.

„Решихме да инвестираме в Зайчар заради централната му локация в Борско-Зайчарска област и подобряващата се икономическа перспектива на града“, коментира Джеймс Гън, директор Корпоративни дела в Poseidon Group. Според него търговския център ще подпомогне икономиката на Зайчар и в него ще се отворят 200 нови работни места.

В комплекса ще има общо 17 сръбски и международни марки, сред които JYSK, Studio Moderna, Extreme Intimo, Opposite shoes, Djak sport, Lilly, LC Waikiki, New Yorker, Deichmann, N Sport, MSG Electronic, Gigatron, DM, Intersport.

Зайчар би могъл да бъде лесно достъпна дестинация за българите, а туристи от града да идват и в България. Проблем обаче са граничните пунктове и пътищата от българска страна. Близкият граничен пункт е Връшка чука при Кула, който обаче е много заобиколен, ако се идва от юг. Проектът за нов граничен пункт при с. Салаш, Белоградчишко, засега е замразен, в същото време много от пътищата в региона са или прекомерно натоварени, или в недобро състояние. Това означава както лоша поддръжка, така и трасета, проектирани преди десетилетия, които имат само по две ленти, правят много завои и обикалят през много населени места. На практика това са междуселски пътища, за разлика от сръбските, които са много по-бързи и в добро състояние.

Подобни статии