Начало История Ботеви дни 2021

Ботеви дни 2021

от Mariana Gomileva
594 преглеждания

Паметникът на Христо Ботев в центъра на Враца / снимка: Община Враца

През 2021 г. се навършват 145 години от смъртта на Христо Ботев и бойците от неговата чета. Те идват в българските земи през май 1876 – първоначалната идея е въоръжени чети като тяхната да помогнат на Априлското въстание и да привлекат българите на бунт. След няколко сражения с редовни османски войски и башибозук много четници са убити, а останалите, начело с Ботев, се качват към Врачанския Балкан. И досега не е ясно къде точно е бил убит Ботев и от кого. Предполага се, че османски войници са стреляли и са го пронизали, но има предположения, че ударът е дошъл от заблуден куршум на български четник.

Регионален поход от Козлодуй до Околчица, с участие на ученици и поклонници от областта е предложението, което кметът Калин Каменов направи в рамките на заседанието на Ботевския организационен комитет. „След проведените срещи с кметовете на общини, през които преминава похода, взехме решение да организираме Ботева щафета. С моите колеги ще направим всичко необходимо, за да обезпечим нормалното провеждане на регионалния поход“ – заяви Каменов и допълни, че в подготвената програма за тазгодишните чествания са предвидени тематични вечери на водното огледало, събития и концерти на открито, както и тържествена вечер, посветена на Деня на Враца.

Председателят на Общинския съвет д-р Христов направи предложение да бъде проведено тържественото заседание на местния парламент на 1 юни.

Ботеви дни 2021 ще бъдат открити на 27 май, а програмата на честванията включва:

Тематични спектакли на водното огледало зад паметника на Христо Ботев;

Концерти на Симфониета Враца, танцовите състави „Радост“ и „Хемус“, Илия Луков и духовия оркестър;

Рецитал-конкурси за изпълнения на Ботева и възрожденска поезия;

Поклонението на връх „Милин камък“, „Йолковица“ и „Околчица“;

Детски футболен турнир;

Велопоход „Козлодуй-Околчица“;

Цялата програма на чествания, посветени на Христо Ботев и неговата чета:

Източник: Община Враца

 

Подобни статии