Начало Бизнес „Боровица“ – млечни шедьоври с неповторим вкус от природата край Белоградчик

„Боровица“ – млечни шедьоври с неповторим вкус от природата край Белоградчик

от Mariana Gomileva
3032 преглеждания

След времена на изпитания настъпва моментът, в който преоткриваме обикновени, но важни удоволствия – да прегърнем някого, да се разходим до красиво място, да се храним с качествени и здравословни продукти.

Майсторско съчетание на здравето от природата с грижата към всеки детайл и отношението към традиционните ни вкусове откриваме в млечните продукти на кравеферма и мандра „Боровица“. Тя е най-новото българско фермерско бижу, от Белоградчишкия край, в непосредствена близост с пленителната местност Боров камък. Непокътнатата природа на това приказно място, чистият въздух и затвореният производствен процес гарантират доброто качество на продуктите на стопанството.

Част от млечните продукти „Боровица“

С уважение към знаците в природата

Районът около северозападното градче Белоградчик през годините е раждал много легенди и разкази. Разпрострени на няколко километра Белоградчишките скали носят особена мистика – всяка местност и всяка скала имат свое име и история. Те са вдъхновението за марката „Боровица“ и нейните основни изображения – каменния бор и каменната крава. Деликатният баланс между човек и природа, между сурови условия и мек вкус, между внимателна експертна грижа и естествени процеси, са това, което води ежедневно екипа в създаването на продуктите: „Избрахме достолепния каменен бор, заради връзката ни с природата и симпатичната каменна крава, която всеки ден да ни напомня откъде идваме. Млякото е изконна храна още за предците по нашите земи. Не случайно и до днес по цял свят страната ни се слави с отличителното качество на продуктите от тази биологична суровина.“

Чистото високомаслено мляко „Боровица“

Млечните произведения на „Боровица“ ще разпознаете по тези символи:

Символите на Кравеферма и мандра „Боровица“

Малки стъпки към големи промени в здравословното хранене

За да се радваме дълго време на отлично здраве, е добре да започнем от промяна в отношението ни към храната, която слагаме на масата си и споделяме с близките си.

Качеството на храната е дар за тялото и душата

Необходимостта от истински качествена храна стимулира мандра „Боровица“ да създава чисти продукти в чиста среда, вярвайки в старата максима, че в действителност ти си това, което ядеш: „В района на нашето стопанство има множество забележителности. Най-забележителното за нас обаче остават специфичните природни условия, които ни дават възможност да произвеждаме добри продукти – без тях, тези сирена и кашкавали не биха били същите. Отглеждаме своите крави сами и произвеждаме продуктите си само от тяхното мляко, без каквито и да било добавки за обогатяване на вкуса. Ние просто нямаме нужда от това. Природата ни го дава сама и неслучайно хората, като опитат тези млечни творения ги запомнят и започват да ги търсят. Всеки производител има своите рецепти и всеки майстор своите тайни. В „Боровица“ обаче предпочитаме да споделяме хубавите неща. Затова и в продуктите ни няма да откриете тайни съставки, а рецептата ни е проста: използваме единствено хубавото мляко на нашите собствени крави. Страхотно е, че все повече българи обръщат внимание на това, с което се хранят и са безкомпромисни в изискванията си. Вярваме, че по този начин заедно можем да променим общото здравословно състояние на хората.“

Чистите млечни продукти са част от почти всеки хранителен режим

Претворяване на порутени съоръжения в модерна кравеферма и високотехнологична мандра

Много желание, труд и ежедневни грижи са ключът към създаването и развиването на този млечен рай. Фирма „Боровица“ ЕООД е създадена през 2015 г. в Белоградчик. През 2016 г. започва изпълнение на два проекта по ПРСР (2014 – 2020) в село Боровица, община Белоградчик. На мястото на старата кравеферма в бившето ТКЗС в селото собствениците се заемат да изградят модерна ферма за 200 крави. Идеята да възродят местния аграрен живот дори и в малка степен е водеща в усилията да модернизират сградния фонд.

Сградата на бившето ТКЗС отвън, преди и след превръщането и в кравеферма „Боровица“

Сградата на бившето ТКЗС отвътре, преди и след превръщането и в кравеферма „Боровица“

Завършвайки строежа на кравефермата, година по-късно екипът решава да създаде и мандра за производство на млечни продукти по високи стандарти. През месец май 2019 г. стопанството заработва, като внася от Чехия 100 млекодайни животни от породата Холщайн. Те са с изключителна генетика и са под селекционен контрол.

Част от кравите на „Боровица“

Кравеферма „Боровица“ е високотехнологична

В света на първокласните млечни продукти

От август 2020 г. започва пълноценна работа мандрата към стопанството, която произвежда разнообразни фермерски продукти: бяло саламурено сирене, фермерски ръчен кашкавал, кашкавал с орехи, моцарела, извара, овкусени сиренца, топено сирене и кисело мляко. Фирмата е член на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Най-търсените млечни продукти „Боровица“

Бялото саламурено сирене с марка „Боровица“ има класическия вкус на качествените сирена, които помним от детството си – умерено маслено, с хубава текстура и характерен нюанс на белия цвят, с плътен и интензивен вкус, без каквито и да е нотки на киселинност, миризма или странна трошливост. Това наистина е продукт, който трябва да има във всеки български дом – бяло сирене с автентичен вид и вкус, запазена марка на сирената в нашата родина. Най-хубавото е, че ако решите да го опитате за пръв път, може да си купите бяло саламурено сирене в разфасовка от 400 гр. или 800 гр. Гарантирано обаче бързо ще се пристрастите към божествения му вкус и ще се замислите и за изгодните опаковки от кофа с 3 кг. или дори 7 кг., с възможност да има малки или големи буци сирене.

Бяло саламурено сирене „Боровица“

А тъй като сезонът на хубавите домати и свежи салати е тук, на тях много им отиват маринованите фермерски сирена. Тези от мандра „Боровица“ са изключително вкусни, с подправки и зеленчуци, идеалното мезе за всяка трапеза. Малките шестоъгълни бурканчета са толкова изкушителни и богати на протеини, че дори гарнирайки обикновени продукти с тази добавка ще успеете да сервирате изискано лятно блюдо, което не би оставило никого равнодушен.

Овкусени сиренца „Боровица“

И като заговорихме за изтънченост в кухнята, няма как без кралицата на млечните продукти – любимата на всички моцарела. Тя е голямата гордост на мандрата – в стегнат вид, плътна и подходяща за поднасяне в класически салати или в най-различни печива. А всички знаем, че често тайната на една добра пица е именно използването на добра моцарела. Тази с марка „Боровица“ е перфектният избор.

Моцарела „Боровица“

Топеното сирене на мандра „Боровица“ е фермерско творение, което е най-любимо на децата. Както и да го поднесете, трудно му се устоява. Запечено, панирано, в сос или дори в десерт, то е онази част от ястието, заради която винаги посягаме към още мъничко, завладени от лекия разливащ се вкус на този класически за нашите ширини млечен продукт. Можете да развихрете въображението си и дори да импровизирате с различни рецепти, спокойни, че разполагате с качествено топено сирене, което не губи от количеството си при термична обработка и си осигурявате здравословно хранене.

Най-голямо е разнообразието в опаковките на неповторимия фермерския кашкавал. Можете да си изберете вариант от 250 гр., 300 гр., 400 гр., 500 гр., 1 кг., 2,8 кг. или 8 кг. Допълнителен бонус е, че не само количеството, но и формата на вкусния продукт съществува в различни варианти. Ще се изненадате приятно, че освен в кръгъл или правоъгълен вид, можете да откриете кашкавал във формата на сърце. Посланието е ясно – създаден с любов, за да доставя наслада. Прекрасен кулинарен партньор на класна бутилка вино, който със сигурност ще накара човека, който го получава да се усмихне още при вида му. А усещането при вкусването на качествения ръчно създаден фермерски продукт само би подсилило впечатлението, което оставяте, избирайки кашкавал с марка „Боровица“.

Фермерски ръчен кашкавал „Боровица“

Голямата изненада е, че от мандрата са се погрижили да създадат и интересния изискан продукт кашкавал с орехи. Консумацията му е цяло изживяване, вдъхновено от аристократичното съчетание на ядки и млечен продукт, които са абсолютен хит в момента в най-утвърдените мандри по света. Има го в малка питка от 300 гр. или в по-голяма от 500 гр.

Кашкавал с орехи „Боровица“

При избора на извара от краве мляко, вариантите са за половин килограм за домашна употреба или за 8 кг. за професионални цели. Вкусът ѝ е толкова лек и приятен, че лесно може да сътворите с нея изобилие от гастрономически шедьоври – от класически банички или пълнени чушки, до гурме сладки и солени специалитети. Тази извара е фермерска ръчна и е идеална за спортуващи, за офис обяд или като допълнение към здравословен режим, защото може да се похапва и като обикновена разядка с малко зехтин, чесън и подправки. Какъв по-добър и лесен начин да доставите на тялото си така необходимите дози калций за жизненост и сияен вид?

Извара „Боровица“

В огърлицата от млечни продукти на мандра „Боровица“ няма как да не присъства вечната перла – класическото кисело мляко. То е с невероятна масленост от цели 4,5 % и вкусът му е точно като на подквасено от баба в тенджера чисто млечно съкровище – жива природна аптека с всичките ценни ензими, протеини, млечни бактерии и пробиотични елементи, които поддържат имунитета ни. Без значение дали ще му се насладите в чист вид като универсалния акомпанимент на любимите на всички пържени тиквички, мусака и постни сърмички или ще го използвате за готвене, това кисело мляко има пристрастяващо плътен вкус, с много деликатен пленителен аромат от чистата паша около Белоградчик на селектираните животни от стадото на кравеферма „Боровица“. В допълнение ще издадем, че именно високата масленост на това кисело мляко го прави идеално за вечните български класики, без които никой не може през лятото – утоляващ леден айрян или засищаш вкусен таратор.

Кисело мляко „Боровица“

И за финал един бонус съвет от тайните тефтери за красота на старите българки – често доброто кисело мляко е в основата на домашната козметика и смело можете да го използвате за бърза маска за лице, просто с лъжица мед за озаряване след недоспиване, защото витаминният му състав дава здраве и отвътре и отвън.

Природата влиза в дома ни

Внушителните скални образувания в района на Белоградчик, оформени от милиони години с естествени процеси – вятър, ерозия, природни стихии – са фонът, на който протича ежедневната работа на екипа на кравеферма и мандра „Боровица“. Неговата мисия е да улови чистия вкус от природната среда наоколо и да го въплъти в разнообразните млечни продукти, които се създават на това свято място. В Боровица, кръгът на производство е затворен. Сами отглеждаме своите крави, и използваме само тяхното мляко, за да създаваме фермерските си творения. Това е нашата гаранция за отличаващото ни качество, вкус и чистота. В продуктите ни няма нищо, което не можем да открием в природата, а ежедневната ни грижа за животните гарантира качеството на млякото, което получаваме от тях. На какво се дължи неповторимият вкус на млечните продукти „Боровица“? На чистия въздух, на старанието ни при отглеждането на всяка една крава, на постоянството в работата ни и на нашия опит като добри фермери и млекопроизводители. Със сърце произвеждаме качествени, чисти продукти, без да бързаме, съобразявайки се с естествения ритъм на природата и нейните процеси.

С рогата напред – така посрещаме предизвикателствата в кравеферма и мандра „Боровица“. Бъдете здрави, спокойни, търпеливи и последователни, и всичко ще бъде наред!“

Чисти продукти се правят с чиста душа

Макар че е отскоро на фермерската карта на България, екипът на „Боровица“, воден от каузата си да допринася за здравословния начин на живот, вече застава зад каузи, свързани със здравето и спорта. От няколко месеца мандрата е традиционен участник във занаятчийски и фермерски базари в столицата и северозападна България, като бързо се превърна в любим щанд на много посетители с отговорност към здравето си, оценяват достойно чистите и вкусни млечни продукти. „Боровица“ подкрепи и едно от най-мащабните спортни събития – XXV държавно първенство по канадска борба, което се проведе между 14-16 май 2021 г. в Белоградчик, като представи за пръв път богатата си палитра от продукти на гостите и на стотиците спортисти. Повечето веднага дегустираха чистите млечни творения и бързо станаха верни любители на марката.

Мандра „Боровица“ подкрепи ХXV държавно първенство по канадска борба в Белоградчик, май 2021 г.

Щандът на „Боровица“ преди откриването на мащабния StrEat Fest 2021 на 5 юни в София

От мандрата споделят, че предстоят още много инициативи, зад които ще застанат, за да подкрепят съмишленици отдадени на съхраняването на стойностни проявления на българското под всякаква форма.

Качествени млечни продукти „Боровица“

Изискани и изискващи, и то най-вече към себе си, такива са хората в екипа на кравеферма и мандра „Боровица“. Затова и все повече места, които предлагат качествени млечни продукти се опитват да осигурят на клиентите си именно продуктите с тази марка. За кратко време се разрасна мрежата от търговски обекти, в които можете да откриете тези млечни хранителни произведения, заредени с енергията на дивната чиста природа около Боров камък край Белоградчик.

Продуктовата гама на „Боровица“ веднага привлича погледа в магазините

Тук може да видите всички места, от които да се сдобиете с качествените продукти на кравеферма и мандра „Боровица“. Опитайте ги, насладете им се, запомнете ги и нека станат традиционна част от трапезата ви. Защото българите заслужаваме чистота, качество и удоволствие в ежедневието си.

Видео с атмосфера от фермата може да видите тук.

Сградата на кравеферма и мандра „Боровица“ отгоре

Сградата на кравеферма и мандра „Боровица“ отпред

Подобни статии