Начало Новини Борис Николов, кмет на община Белоградчик: Започваме проект за модерен спортен комплекс в Белоградчик

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: Започваме проект за модерен спортен комплекс в Белоградчик

от Mariana Gomileva
4246 преглеждания
Борис Николов, кмет на Белоградчик
Борис Николов, кмет на Белоградчик

Снимка: www.vidin-online.com

С еврофинансиране се изграждат атрактивни обекти, които развиват града като туристическа дестинация. Общината стартира и проект в полза на хората от селата, които ще могат да се консултират с лекарите от града без да пътуват.

Г-н Николов, тези дни подписахте договор за еврофинансиране на нов спортен комплекс в Белоградчик. Какво ще включва комплексът?

Да, на 27 ноември подписахме с фонд „Земеделие” договор за изграждане на на спортен комплекс в Белоградчик. Одобрената безвъзмездна помощ от фонда е в размер на 4,34 милиона лева и с тази сума ще се финансира реновацията на четири обекта в спортния комплекс. Бившето  волейболно игрище ще претърпи основна реконструкция, ще бъде изграден „балон”, което ще позволи използването му при всякакви  климатични условия. Теренът ще бъде разширен, ще се направят съблекални, ще се постави осветление. Игрището и трибуните ще бъдат  разширени, за  да може да се играят всички видове спорт с топка. В рамките на проекта ще се случи и окончателното завършване на спортната зала. Тя ще е многофункционална и ще отговаря на всички европейски изисквания. Стадионът също ще претърпи основен ремонт на стойност  около 330 000 лв – настилките ще бъдат подменени с най-модерен холандски модел, ще има нови трибуни и съблекални. До него ще бъде изградено ново тренировъчно игрище, за да не се есплоатират постоянно тревните площи на стадиона.

Този спортен комплекс е отдавнашна мечта на белоградчишките граждани. Залата е започната още преди близо 25 години. Както се знае, нашият град има забележителна спортна биография и отлични постижения в много спортове – волейбол, футбол, борба, много добре се представят нашите деца, юноши и девойки на републиканските първенства по самбо и джудо. Да се надяваме, че в новия комплекс ще тренират още поколения талантливи спортисти и защо не – бъдещи световни шампиони.

Колко време ще отнеме изпълнението на проекта и кога ще е готов окончателно спортният комплекс?

Още в понеделник ще подадем своето искане за авансовите плащания по проекта. След това започва съгласуване по обявяване на обществените поръчки по изграждането. Ако всичко върви нормално, следващата пролет трябва да започне строителството на обекта.  В края на следващата или най-късно в началото на 2014-та година, спортният комплекс би трябвало да е открит и да заработи.

Новите съоръжения ще отворят ли възможности за провеждане на тренировъчни лагери?

Да, намеренията ни са в тази посока.  За да обезщетим изцяло издръжката и консумативните разходи по спортния комплекс, не може да разчитаме само на бюджетни средства на общината. За това се надяваме да започнат да се провеждат тренировъчни лагери. Има огромен интерес  към това, има и необходимия  хотелски капацитет.  Още преди 20 години са правени изследвания дали надморската височина, качеството на въздуха и климата са подходящи за тренировъчни лагери на спортисти. Констатациите са, че условията в Белоградчик са превъзходни за  провеждането на тренировки  за всякакви видове спорт.

Какво включва другият нов проект, за който подписахте договор?

Отново на 27-ми ноември сключихме договор за един нов и до голяма степен уникален за страната проект. Той ще позволи извършването на здравна диагностика и онлайн комуникация на лекарите с по-труднодостъпните села.  В кметствата ще се създадат условия за лесна комуникация и визуална връзка, така че възрастните хора да могат да се консултират с лекарите и да не се разкарват до града, когато случаите не са спешни. Някои от селата са по-труднодостъпни, а и едно пътуване е свързано с разходи, така че това ще улесни много хората. Предвидено е лесно за използване оборудване, кметските наместници и местните джипита ще съдействат. Лекарите и пациентите ще могат да обменят информация по интернет и да разговарят, това ще улесни и бързата реакция и придвижване до града в случаите, в които се налага това.

Предвиждаме също така в определени дни от седмицата да се осъществява онлайн връзка с председателя на  Общинския съвет, кмета, различни дирeкции от местната администрация.  За този проект съчетахме много и различни идеи, той е нещо съвсем ново и ще се развива в движение. Главната цел е да улесним контакта на жителите в селата преди всичко с лекарите. Всеки  един жител на нашата община, ще може когато пожелае да отиде в кметството в съответното село и да направи контакт с когото иска от града. Убеден съм, че ще този проект ще е успешен и ще го ползваме много ефективно в интерес на хората от общината

Какви други проекти вече се изпълняват по европрограми в община Белоградчик?

В момента провеждаме процедурите по избор на изпълнител на посетителски център „Крепостта”. Това е много добра съвременна придобивка за нашия град. Центърът ще улеснява туристите и също така ще разполага с всички необходими условия за търговска дейност. На трите отвеждащи до крепостта улици  ще бъде направен капитален ремонт. Включена е и реставрация и възстановяване на крепостните стени, както и атракционно влакче до центъра на града и обратно за туристите.  Този проект също ще се реализира изцяло с европейско финансиране, очаквам до края на декември процедурите по избор на изпълнител да приключат и да започнем строителство.

Тази седмица започнахме и реконструкция на известната „Алея на здравето” в Белоградчик. Дълга е  около километър и стига до Природонаучния музей. Алеята ще бъде с ефектно осветление и пейки и на нея ще бъдат разположени  три наблюдателни площадки с изглед към впечатляващите каменни образувания.

Вече приключва  пълното саниране на двете училища. Завършихме на първи етап – асфалтиране, нови троторари  и пътни настилки, на целия квартал „Милевите”. Положен е първи слой асфалтова смес, в момента правим тротоар и бордюри и напролет ще е последното покритие. Това ще направи този квартал един от най-хубавите в Северозападна България – това е  обособен квартал в града  с нови къщи и ремонтът на улиците ще има огромен естетически  ефект.

Но много от туристите се питат кога ще има по-хубави пътища, по които да се стига до Белоградчик от София например?

До Белоградчик се стига приятно и комфортно.Вече е пусната последната отсечка. Ако се минава през Петрохан и Берковица, пътят е  превъзходен, пътните платна вече са в идеално състояние. По магистрала Хемус и Враца също се пътува добре.  Всъщност туристическият поток  не зависи толкова от пътищата. Основното звено са туроператорите и е много важна тяхната мотивация да осигуряват поток туристи. Тази форма на туризъм, свързана с природни и исторически забележителности, дава възможност да се посетят туристическите дестинации няколко пъти в един човешки живот. Като се видят веднъж чудесата на Белоградчик, те  се помнят дълго време. Въпросът е туристът да бъде мотивиран да дойде втори, трети и четвърти път. Например на море и на ски се ходи винаги, когато има възможности и дори често се повтарят едни и същи обекти, просто защото са познати.

Ние имаме феноменални забележителности. Посоката, в която работим и развививаме постепенно, е да да можем да уплътним престоя на туристите, така че като дойдат да разгледат крепостта и скалите, да остават още няколко дни, които да са запълнени с туристическа програма и забавления. За това са необходими са сериозни инвестиции и капитални вложения, за която общината трудно може да мечтае. Но постепенно това ще се случва, бизнесът също ще работи в тази посока, а общината ще подпомага и в бъдеще този процес.

Ще разчитате ли и в бъдеще на проекти по европрограми, за да се развива града като предпочитана туристическа дестинация?

Да, има още много неща, които трябва да се направят и вече мислим и за следващия програмен период. Напълно съм удовлетворен от това, което стана в рамките на този програмен период, действително стартирахме важни и мащабни проекти в полза както на гражданите на града, така и на туристите.

Какви са перспективите за развитието на туризма в другите населени места от община Белоградчик?

В три от по-големите села се наблюдава раздвижване на дейности и инвестиции.  Например в Стакевци частен инвеститор работи много добре и развива успешно няколко къщи за гости, влага средства и разширява дейността си. В село Рабиша е пещерата и оттам минава туристически поток. Има идея да се направят понтони за кратка почивка в езерото. Боровица също има потенциал, там се извършва реставрация на Червения манастир, който също е уникална местна забележителност.

Има интерес към региона, вече има и закупени къщи в някои от селата, в които ще се инвестира. Предстоят и други европроекти, включително и за пътища. Цялата община има потенциал и дадености за развитие на туризъм. Често обичам да казвам, че „Северозападнала България” всъщност е Северозапазена България и се радвам, че чувам все повече хора да използват този израз.  Аз съм много оптимистично настроен, вижда се че нещата постепенно се оживяват и вървят към добро.

no images were found

Подобни статии