Начало Международни инициативи Болницата в Монтана ще разполага с нова апаратура

Болницата в Монтана ще разполага с нова апаратура

от Mariana Gomileva
2137 преглеждания

Кметът на Монтана Златко Живков и директорът на болнцата д-р Тони Тодоров представиха новото оборудване за лечение

Текст и снимка: konkurent.bg

Медицинска апаратура от последен клас е доставена в монтанската болница по проект на трансграничната програма България – Сърбия, съобщи кметът Златко Живков. Техниката се монтира и ще бъде пусната в действие в първите дни на октомври, каза изпълнителният директор на МБАЛ д-р Тони Тодоров.

За 276 000 лева за монтанската болница са купени респиратор, имунологичен анализатор за бърза биохимия и 8 инфузионни помпи. До ден се очаква да пристигнат инкубатор, модерен ехокардиограф и пациентски монитор.

Медицинската апаратура се доставя по трансграничен проект между Монтана и Пирот. От сръбска страна партньор на монтанската болница е Център за социални дейности – Пирот. Общата стойност на проекта е 457 000 евро, като всяка страна получава по малко под 500 000 лева.

В Монтана средствата са за апаратура и за обучения. До момента са проведени 12 семинара, предстои обучение на 30 млади лекари от Монтана и Пирот.

„2017 година е особено добра за болницата в Монтана. Макар че тя е държавна и общината има съвсем малък дял, ние помагаме постоянно. Важно е, защото това е най-голямата болница в региона и тук се лекуват нашите хора. Още при приемането на бюджета съветниците гласуваха да се отделят 35 000 лева за мобилен рентгенов апарат, а през лятото преведохме още 30 000 лв. за специална операционна оргопедична хирургична маса. Сега имаме и нова апаратура по трансграничния проект. Всичко се прави на първо място за пациентите, но и за лекарите. Необходимо е те да имат всички условия, за да ни лекуват адекватно. Искам да подчертая, че за първа година от доста време насам болницата се разплати към общинската хазна още в средата на годината. Всички местни данъци и такси от страна на МБАЛ са погасени”, подчерта кметът Живков.

Подобни статии