Начало Икономика Болницата в Белоградчик – от разруха към разцвет

Болницата в Белоградчик – от разруха към разцвет

от Mariana Gomileva
226 преглеждания

 

Болницата в Белоградчик има перспектива да се превърне в най-модерното лечебно заведение в Северозападна България, след като години наред беше оставена на разруха и заплахи от закриване. Тя е една от първите пет български болници и от нея са тръгнали светила в медицината като проф.Асен Златарски, проф.Чирков, проф.Раденовски и много други. Към момента осигурява лекарски грижи за близо 25 хиляди души, като обслужва не само Белоградчик и околните села. Грижи се за здравето на жителите от общо четири общини от видинска област. Сагата около фалита на това емблематично лечебно заведение обаче продължи дълги години и персоналът му се налагаше да работи без заплати, с неясен изход от ситуацията. През септември миналата година, ден преди да бъде иззета медицинската апаратура в сградата и сметките на болницата да бъдат запорирани, с усилията на тогавашния Председател на Общинския съвет в Белоградчик, Боян Минков, се намери временно решение и лечебното заведение беше спасено за известно време.

Преди няколко дни от позицията си вече на кмет на Община Белоградчик, Боян Минков, излезе с официално обръщение, което върна надеждата на всички в региона, че проблемът ще бъде окончателно решен.

Публикуваме пълния му текст:

Уважаеми съграждани, приключихме преговорите, които отдавна водим и които са свързани не само с болницата в Белоградчик, а изобщо с бъдещето на здравеопазването в региона.

Какво е положението в момента: МБАЛ „Професор Георги Златарски“ – Белоградчик дължи над 800 хиляди лева за забавени заплати на персонал, неплатени сметки за електроенергия, както и на доставчици на лекарства. Всеки месец задълженията на болницата се увеличават, защото приходите от Здравната каса са по-малки от разходите на лечебното заведение. Няма лекари, няма специалисти, което обрича болницата на закриване. За съжаление, това е съдбата на почти всички общински болници, особено в малките населени места.

Щастлив съм да ви съобщя, че аз и екипът ми намерихме изход от тази тежка ситуация. Предложението на „Лаборатория.БГ“ е да увеличи капитала на болницата с 1 милион лева, като срещу това получи до 3/4 от дяловете на търговското дружество.

Какво следва след това: Всички лекари, сестри и медицински персонал, които имат да получават заплати за години назад, ще ги получат незабавно. Всички те ще запазят работните си места, но при по-високи заплати. Ще се привлекат лекари специалисти, ще разкрием и нови отделения. Ще се реновира изцяло сградата на болницата. Ще се закупи нова съвременна медицинска апаратура, която да позволява бърза и качествена диагностика. Ще се осигури възможност за активно лечение и комфортен престой в МБАЛ „Професор Георги Златарски“ – Белоградчик.

Всички жители на общината ще имат достъп до качествено медицинско обслужване, диагностика и лечение на цени по Здравна каса.

На 19 февруари 2024 г., на Заседанието на Общинския съвет ще внеса това официално предложение за гласуване от съветниците. Очаквам подкрепата на всички здравомислещи хора. Обратното означава фалит и затваряне на болницата в Белоградчик.

 

 

Подобни статии