Начало Градска среда Близо 4 500 дръвчета засадиха в община Мездра

Близо 4 500 дръвчета засадиха в община Мездра

от Mariana Gomileva
1002 преглеждания

Близо 4 500 дръвчета бяха засадени в община Мездра в рамките на инициативата „Да засадим дърво за Коледа!“ Десетки граждани и институции се присъединиха към екологичната инициатива „Да засадим дърво за Коледа!“, организирана от Община Мездра в партньорство с Гората.бг. В залесителната акция се включиха 13 от 27-те кметства на населени места в общината, читалища, училища, детски градини, Многопрофилната болница за активно лечение в града, Черепишкият манастир „Успение Богородично“, доброволци от Клуб „Приятели на БМЧК“ при градските ОУ „Христо Ботев“ и „Св. св. Кирил и Методий“, както и множество любители на природата от различни поколения.

Засаждане на дръвчета в общ. Мездра / снимка: Общ. Мездра

За целта участниците в инициативата получиха общо 4 470 броя медоносни и плодни дръвчета – липа, бор, явор, череша и джанка, предоставени като дарение на Община Мездра от Гората.бг. Най-много фиданки – по 300, бяха засадени в селата Моравица и Ослен Криводол. Останалите села, които се отзоваха, бяха Брусен, Горна и Долна Кремена, Дърманци, Крета, Лик, Зверино, Злидол, Очиндол, Ребърково и Руска Бела.

Засаждане на дръвчета в общ. Мездра / снимка: Общ. Мездра

Радващо е, че в залесителната акция се включиха и много деца. Сред тях бяха 4,5-годишният Йоан Баев, Жени Николова (на 5 г.), Александра и Мария Басилая (съответно на 7 и на 5 г.), които засадиха своето първо дърво в живота. Това стана в зелените площи на улица „Александър Стамболийски“ в гр. Мездра, в участъка между ул. „Св. св. Кирил и Методий“ и ул. „Христо Смирненски“, под наставленията на озеленители от Общинско предприятие „Чистота“.

Най-възрастният добротворец пък бе доайенът на туристическото и спортно движение в общината – 76-годишният Борислав Леонкев-Бочи.

Община Мездра и Гората.бг благодарят на всички, които се включиха в инициативата „Да засадим дърво за Коледа!“:

„Ние вярваме, че всяко голямо пътуване започва с една малка крачка в правилната посока. Всеки от нас може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искаме да направим света по-красив, по-добър и по-чист, водени изцяло от безкористни намерения, цялата Вселена ще ни помогне! Вярваме също, че чрез правенето на добро можем да променим себе си, а по този начин – и целия свят! Вярваме, че децата са бъдещето ни и ако те са по-активни и част от процеса на засаждане на нови гори, то бъдещето ще е по-отговорно, по-грижовно и по-чисто! Нека да оставим по-добра планета за децата ни и по-добри деца за планетата ни!

Благодарим Ви за подкрепата! Заедно ще успеем в нашата цел: милиони нови дървета за България! С участието на колкото се може повече деца, млади хора и доброволци!“

Засаждане на дръвчета в общ. Мездра / снимка: Общ. Мездра

Засаждане на дръвчета в общ. Мездра / снимка: Общ. Мездра

Източник: Община Мездра

Подобни статии