Начало Култура Библиотеката в Монтана кани на празник по случай рождения ден на Радичков

Библиотеката в Монтана кани на празник по случай рождения ден на Радичков

от Mariana Gomileva
1627 преглеждания
Северозападният магьосник Радичков и неговите 87 лета

Духовата музика, една от темите в творчеството на Радичков | снимка: Берковска духова музика

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана кани всеки, който иска да отдаде почит на Йордан Радичков на тържество по случай рождения му ден на 24 октомври, сряда. От 10 часа пред паметника на Радичков ще бъдат поднесени цветя и всеки, който желае, е добре дошъл, приканват от общ. Монтана. Ако беше жив, на 24 октомври Радичков щеше да стане на 89 години.

В същия ден от 17 часа в Детския отдел на читалнята ще бъдат връчени наградите на победителите от програмата „Децата на Монтана четат 2018“. Във фоайето на библиотеката е подредена изложба с творби на Радичков и негови автографи, която може да разгледате свободно.

До края на месеца в Художествена галерия „Кирил Петров“ и Експозиционна зала „Кутловица“ ще бъдат изложени творбите от националната изложба-биенале „Тенец“. Включени са творби на 222 автори в областта на графика, живопис, скулптура и приложно изкуство. Биенале „Тенец“ се провежда на всеки две години от 2014 г. насам и в него могат да участват творци от няколко области. Наградените творби остават в галерия „Кирил Петров“ и представят образа на съвременното българско изкуство. Биеналето е посветено на Радичков – в неговото творчество тенецът е добър или пакостлив домашен дух.

В рамките на Радичковите дни на 29 октомври от 18 часа ще бъде традиционния концерт на ОДК „Ние, врабчетата“.

Към празниците за рождения ден на Радичков ще се присъединят и други библиотеки в страната. В началото на месеца РБ „Гео Милев“ обяви инициатива към всички библиотеки в дните от 22 до 26 октомври да публикуват част от словата на Радичков на сайтовете или на facebook страниците си. Те са поканени да подредят изложба, витрина, да направят литратурно четене, посветено на майстора на магическата проза.

Радичков е роден в с. Калиманица, днес несъществуващо, след като е изселено заради строителството на язовир „Огоста“. Творчеството му е много богато и обхваща детски книжи, разкази, новели, пиеси, пътеписи, романи, сценарии на игрални филми. В много от тях се разказва за родния му Монтански край и Берковско. Известен писател става с издаването на книгата „Неосветените дворове“ през 1966 г. в която събира пътеписите си от Сибир като един от първит европейци, допуснати до северния район на СССР. Преди това издава „Шарена черга“ – детска книга, и сборника разкази „Сърцето бие за хората“. До края на живота си Радичков продължава да пише и под перото му се раждат сатирични, злободневни, универсални и много живи образи и случки.

Подобни статии