Начало Икономика Белоградчишко отново в битка срещу кариера за строителни материали

Белоградчишко отново в битка срещу кариера за строителни материали

от Mariana Gomileva
1330 преглеждания

Поглед към Белоградчишките скали | снимка: severozapazenabg.com

Компанията „Интерпром“ иска да добива скални материали чрез взривна работа, става ясно от публикуваното предложение. В с. Раяновци, което се оказва на метри от бъдещата кариера, вече са започнали подписка срещу концесията. Плановете са находището да бъде разработвано 35 години, а според докумените от дружеството общата му площ надхвърля 230 дка (виж по-долу за пълния документ).

„От центъра разстоянието ще е 1,300 км., а най-засегната ще е Крошака махала, отделно ни притеснява, че ще се разруши инфраструктурата“, може да има аварии, да се засегнат собствените водоизточници на селото“, коментира пред БНР-Видин кметският наместник на Раяновци Камелия Коцева. Досега в подписката са се включили 145 души. Документът е внесен в общ. Белоградчик и е изпратен до ВиК, РЗИ, РИОСВ, Напоителни системи и Пътно управление във Видин, както и до националния омбудсман.

Според плана на общ. Белоградчик от 2017 г., на „Интерпром“ е било дадено разрешение за търсене и проучване на строителни материали върху площ „Пролазница“, но на площ от едва 0.9 кв. км. Впоследствие площта и намеренията очевидно нарастват.

В документите за концесията е описано, че площта на находището заема „най-западната част на Предбалкана, между Белоградчишкия проход и височината Връшка чука, където се издига разположената в България и Сърбия планина Бабин нос. Той е с дължина около 25 km и широчина 6 -11 km. В околностите на площта са разположени редица малки села – махали – Вещица, Струиндол, Ошане, Раяновци, Подгорица и Раковица“.

Районът на Западна Стара планина в Сърбия е природен парк с множество защитени местности, вкл. забележителността Бабин зуб (или Бабин нос). Там се намират курорти и много места за почивка. Не е ясно дали в разрешението за концесия е отразено и трансграничното опазване на околната среда.

Компанията „Интепром“ е регистрирана в София и има концесия за 3 годишно проучване на метални изкопаеми до гр. Сандански, а през 2015 г. получи разрешение за концесия до Благоевград, съвсем близо до с. Логодаж. Местните хора протестираха, решението беше обжалвано от кметовете на засегнатите села и гражданите. В резултат тричленен състав на Върховния административен съд е отменил даденото разрешение. Мотивите са множество нарушения и недопустимо увреждане на гори, вододайни зони, защитени местности, съобщава регионалното издание struma.bg.

Добивът до с. Раяновци ще бъде на диабази – строителен материал, използван за жп и пътно строителство. Такъв тип скали искаше да добива „Каро трейдинг“ до Белоградчик миналата година, но след жалби и протести на граждани и на общината дружеството се отказа от концесията. Интересното е, че „Интерпром“ е участвала заедно с „Каро трейдинг“ в консорциуми по обществени поръчки. Едноличен собственик на „Интерпром“ е Калоян Люсиен Тодоров, бивш съветник на покойния ген. Стоян Тонев от времето, когато беше депутат от ГЕРБ. Преди няколко години Теодосиев е сред обявените за спонсори на ЦСКА, а според изданието „Гласове“ той е близък на бившия енергиен министър Румен Овчаров (БСП).

През 2016 г. в. „Капитал“ включва „Интерпром“ сред пътностроителните компании с „шеметен възход“ в последните години. Ето какво пише изданието:
„Другият шеметен възход е на „Интерпром“ – еднолична собственост на Калоян Люсиен Теодосиев, чието име се чу покрай драмите с ЦСКА през 2012 г. и беше сочен като един от кандидат-спонсорите на фалиралия клуб. Строителната му фирма се изкачва от 25-о на 12-о място, приходите й се удвояват, а печалбата скача от 920 хиляди на 12 млн. лв. Компанията спечели водни поръчки в Пирдоп, Кърджалийско, Панагюрище, Душанци и др. В края на 2015 г. „Интерпром“ получи от правителството концесия за добив на полезни метали в Сандански.“

„Интерпром“ беше избрана да ремонтира част от прохода Петрохан в консорциум с „Автомагистрали“.

Предложението:
Информация-по-чл.4

Подобни статии